Opas sukupuolivähemmistöihin kuuluville vanhemmille ja vanhemmuudesta haaveileville

Transnainen juttelemassa lapselle ja nuorelle sukupuolen moninaisuudesta

Voisinko minäkin saada lapsia? Miten juttelisin sukupuoli-identiteetistäni lapselleni?

Odotettu lapsiperheellistymisopas sukupuolivähemmistöille on vihdoin täällä! Sateenkaariperheet ry:n oppaan sukupuolivähemmistöihin kuuluville vanhemmille ja vanhemmuudesta haaveileville (2023) voit lukea maksuttomasti tästä (pdf 2,1Mt, avautuu uuteen välilehteen). Voit myös tilata oppaan painetun version (yksittäisen tai isompia määriä) tällä lomakkeella. Maksamme oppaan toimituksesta koituvat postikulut.

Tutustu oppaaseen, jos:

  • kuulut sukupuolivähemmistöön (olet ei-binäärinen tai binäärinen transihminen tai intersukupuolinen) ja haaveilet lapsiperheellistymistä
  • haluat tietoa erilaisista lapsiperheellistymisen vaihtoehdoista harkinnan tueksi
  • olet sukupuolivähemmistöön kuuluva vanhempi ja pohdit tapoja keskustella lapsen kanssa sukupuolen moninaisuudesta
  • pohdit vanhemmuuden vahvistamiseen ja lainsäädäntöön liittyviä koukeroita
  • mietit sukupuolivähemmistöön kuuluvana omaa vanhemmuusnimitystäsi
  • kaipaat tietoa tukipalveluista
  • haluat ammattilaisena tietoa sukupuolivähemmistöihin kuuluvien sensitiivisestä kohtaamisesta (tutustu myös muihin oppaisiimme!)

Opas on tarkoitettu sekä ei-binäärisille että binäärisille transihmisille, mutta keskittyy erityisesti heihin, jotka ovat hakeutumassa, hakeutuneet tai läpikäyneet lääketieteellisiä hoitoja tai korjanneet juridisen sukupuolensa. Oppaan on kuvittanut ja taittanut Uolevi Äikäs (Instagramissa @surkeart).

Lapsiperheellistyminen transihmisenä? Vertaistukea sukupuolivähemmistöön kuuluville vanhemmille? Tutustu toimintaamme!

Suurin osa yhdistyksen toiminnasta on suunnattu kaikenlaisille sateenkaareville perheille, mutta transihmisille ja binäärisen sukupuolijaon ulkopuolella oleville on myös omia keskusteluiltoja, perhetapaamisia, leirejä, Facebook-ryhmiä ja Helsingissä sukupuoleltaan moninaisten perhekahvila. Tutustu tapahtumiin täältä.

Mikäli omaan sateenkaariperheyteen tai lapsiperheellistymisen mahdollisuuksiin liittyvät kysymykset pohdituttavat, ota yhteyttä neuvontapalveluumme. Sähköpostia voi lähettää osoitteella
neuvonta@sateenkaariperheet.fi. Puhelinaika on kaksi kertaa viikossa. Tarkista neuvonta-ajat täältä.

Lisää tietoa ja tukea sukupuolivähemmistöille

Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskus tarjoaa tukea sateenkaareviin perhe- ja läheissuhteisiin niin sukupuolivähemmistöille kuin heidän vanhemmille, puolisoille, sisaruksille, lapsille tai muille läheisilleen. Lisätietoa tukipalveluista, aukioloajoista ja vertaistoiminnasta löydät Perhesuhdekeskuksen verkkosivuilta.

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoaa tietoa sekä maksutonta henkilökohtaista neuvontaa, terapeuttista keskusteluapua ja
vertaistukea transihmisille, intersukupuolisille, sukupuoltaan pohtiville ja heidän läheisilleen.

Sinuiksi tuki- ja neuvontapalvelu tarjoaa tukea seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvat, identiteettiään pohtivat ja heidän läheisensä. Maksuttomia palveluita ovat puhelinpäivystys, anonyymi kysymyspalsta, vertaischatteja sekä keskustelumahdollisuus työntekijän kanssa.

Lue 4 myyttiä transihmisten vanhemmuudesta – Transvanhemman päivä