Vertaistoiminta verkossa

Sateenkaariperheiden vertaistoimintaa netissä ovat perheiden oma keskustelufoorumi ja Hyvä kysymys -nettipalvelun sateenkaariperheille suunnatut toiminnot sekä useat Facebook-ryhmät. Nettivertaistoiminnalla saadaan vertaistuen piiriin myös ne ihmiset, jotka asuvat kaukana suurista kaupungeista ja sateenkaariperhetapaamisista tai eivät koe kasvokkain tapahtuvia tapaamisia tai ryhmiä omakseen tai muusta syystä jäisivät vaille vertaiskeskusteluja.

Facebook
Jokaisella tapaamispaikkakunnalla on oma suljettu tai salainen Facebook-ryhmä keskustelua ja tiedonjakamista varten. Lisäksi on omat ryhmänsä mm. isille, sukupuoleltaan moninaisten vanhempien perheille, kumppanuusvanhemmille, yhden vanhemman perheille ja uusperheille. Lisäksi monella vertaisryhmällä on oma ryhmänsä, jossa keskustelua käydään tapaamisten välillä.

Sateenkaariperheiden keskustelufoorumi
Siirry keskustelemaan.

Sateenkaariperheiden keskustelupalsta sijaitsee Setan keskustelufoorumin alaisuudessa osoitteessa keskustelu.seta.fi. Perheiden oma palsta on suljettu siten, että uusien käyttäjien tulee pyytää ryhmän jäsenyyttä. Palstan vapaaehtoiset moderoijat hyväksyvät uudet jäsenet yksitellen niin pian kuin mahdollista. Palstalla ei ole ennakkomoderointia, vaan moderoijat seuraavat jo julkaistujen tekstien asiallisuutta. Perheiden palstalla on keskustelu sujunut asiallisesti ja hyvässä hengessä aina. Jatketaan tätä perinnettä. Sateenkaariperheet ry hallinnoi perheiden palstaa, vaikka se sijaitsee Setan foorumilla.

Uudet keskustelijat:
Jotta pääset keskustelemaan sateenkaariperheiden foorumille, sinun tulee suorittaa kaksi vaihetta: 1. Rekisteröidy Setan palvelun käyttäjäksi. 2. Hae sateenkaariperheiden ryhmän jäsenyyttä. Rekisteröityminen tapahtuu tavalliseen tapaan palvelun ohjeiden mukaan. Sateenkaariperheiden palstan jäsenyyttä haet menemällä ’Omiin asetuksiin’, valitsemalla ’Käyttäjäryhmät’, laittamalla ruksin ’Sateenkaariperheiden’ kohdalle ja painamalla ’Lähetä’.
Siirry keskustelemaan.

Hyvä kysymys (käynnistymässä vuoden 2019 aikana)
hyvakysymys.fi -nettipalvelusta löytyy sateenkaariperheille suunnattua vertaistoimintaa, tukea ja tietoa

  • Yksittäiset vertaisryhmä-chatit eri teemoista
  • Neuvonta-chat
  • Nettiluennot
  • Artikkeleita ja videoklippejä
  • Nettivertaisryhmiä ja nettikursseja

Tarkemmat tiedot tulevista ryhmistä, chateista ym. löytyvät uusimmasta uutiskirjeestä.

Mikä on Hyvä kysymys?
Perheaikaa.fi -nettipalvelu on Väestöliiton, Sateenkaariperheiden ja muiden perhejärjestön yhteinen hanke, jossa on kehitetty monenlaisille lapsiperheille soveltuva nettipalvelu, jonka tärkeintä antia ovat vertaisohjatut nettiryhmät. Nämä mahdollistavat kaikkien suomalaisten asuinpaikasta riippumattoman osallistumisen vertaistukiryhmiin.

Lähde nettivertaisohjaajan koulutukseen – tule tekemään sateenkaariperheiden palveluita
Kysy lisätietoja: info(a)sateenkaariperheet.fi.

Nyt sinulla on mahdollisuus lähteä mukaan oppimaan nettiryhmän vertaisohjaamisesta, rakentamaan Hyvä kysymys -palvelusta sateenkaariperheitä palvelevaa alustaa ja toteuttamaan omat toiveesi yhdistyksen vertaistoiminnasta!

Koulutuksessa saat eväät toimia sateenkaariperheiden nettivertaistoiminnan ohjaajana Hyvä kysymys -palvelussa. Koulutuksesta on toki hyötyä monessa muussakin vertaistyöskentelyssä ja etenkin netissä tapahtuvissa palveluissa. Koulutukseen osallistujat saavat valmiuden ohjata chatteja, nettiluentoja, nettikursseja, suljettuja ryhmiä sekä keskustelupalstoja. Lisäksi koulutus antaa valmiuksia kohdata vanhempia netissä, tarjoaa käytännön työvälineitä erilaisten ryhmien ohjaamiseen sekä tukee ohjaajien omaa jaksamista vapaaehtoistoimijoina.

Koulutus on maksuton ja osallistujien matkat, majoitus ja päivärahat maksetaan. Koulutuksen aloittamiseen ei ole mitään erityisiä vaatimuksia. Sinulla ei tarvitse olla mitään tiettyä koulutusta eikä kokemusta ryhmänohjaamisesta. Jos vain intoa löytyy, koulutus antaa eväitä vertaisohjaamiseen nettiympäristössä. Nettivertaisohjaajat toteuttavat monenlaista toimintaa osana sateenkaariperheiden omien ohjaajien porukkaa.