Vertaistoiminta verkossa

Nettivertaistoiminnalla saadaan vertaistuen piiriin myös ne ihmiset, jotka asuvat kaukana suurista kaupungeista ja sateenkaariperhetapaamisista tai eivät koe kasvokkain tapahtuvia tapaamisia tai ryhmiä omakseen tai muusta syystä jäisivät vaille vertaiskeskusteluja. Sateenkaariperheiden vertaistoimintaa netissä ovat:

Facebook-ryhmät

Sateenkaariperheille ja -perhettä suunnitteleville on useita Facebook-ryhmiä, joista osa ei varmasti ole edes yhdistyksen työntekijöiden tiedossa. Suurin osa ryhmistä on vapaaehtoisten (vertaisten) perustamia ja ylläpitämiä. Joillakin vertaisryhmillä on myös omat Fb-ryhmänsä, joihin pääsy on ainoastaan ryhmään osallistuville.

ALUEELLISET RYHMÄT Lähes kaikilla alueilla, joilla on sateenkaariperheiden vertaistoimintaa, on myös oma facebook-ryhmä. Osa ryhmistä löytyy paikkakunnan nimellä ja sateenkaariperheet-sanalla hakiessa, osaan pääsee vain kutsusta. Suurimmassa osassa on niin, ettei jäsenten ryhmään kuuluminen näy muille kuin ryhmän jäsenille. Kysy oman alueesi paikallistiimiltä (yhteystiedot uutiskirjeen lopussa) facebook-ryhmän käytännöistä ja liity mukaan. Joillakin alueilla on lisäksi myös fb-sivusto, jota voi seurata tai josta tykätä.

PROJECT RAINBOW Perhettä suunnitteleville, yrittäville ja odottaville tarkoitettu valtakunnallinen ryhmä.

PROJEKTI Q Myöhäisheränneille ja muille heteromuotoisessa suhteessa (ennen sateenkaarielämää) lapsia saaneille suunnattu valtakunnallinen ryhmä.

PK-SEUDUN KOULULAISPERHEET Pääkaupunkiseudulla elelevien kouluikäisten sateenkaariperheiden vanhempien oma ryhmä.

SATEENKAARI-ISÄ(KSI) Kaikille sateenkaarevien perheiden isille, isyydestä haaveileville ja isän roolia toimittaville suunnattu valtakunnallinen ryhmä.

SUKUPUOLELTAAN MONINAISTEN PERHEET Valtakunnallinen ryhmä kaikille vanhemmille, jotka itse tai joiden ainakin yksi puoliso/kumppani on muunsukupuolinen, trans, sukupuoleton tai muuten binäärisen sukupuolijaon ulkopuolella.

TRANS-PERHEIDEN TAPAAMISET & KESKUSTELUT
Ryhmän tarkoitus on yhdistää Suomessa asuvia transtaustaisia vanhempia. Ryhmässä voi käydä keskustelua transerityisistä vanhemmuuden kysymyksistä ja sopia tapaamisista ja tapahtumista.

YHDEN VANHEMMAN SATEENKAARIPERHEET Totaaliyhäreille, eronneille tai muuten jollain tasolla yksin lapsiaan vanhemmoivien valtakunnallinen ryhmä.

PERHEHOITOA SATEENKAAREN VÄREISSÄ
Ryhmä sateenkaareville tuki- ja sijaisvanhemmille sekä ensimmäistä sijoitusta odottaville.

ADOPTIO SATEENKAAREN VÄREISSÄ
Valtakunnallinen ryhmä adoptiota suunnitteleville, adoptiota odottaville sekä adoptioperheille, joilla adoptio on jo toteutunut.

KUMPPANUUSVANHEMMAT TAI -VANHEMMUUTTA SUUNNITTELEVAT Apilaperheiden, kumppanuusvanhempien, vanhemmuuskumppaniperheiden ja muiden, jotka ovat alusta saakka jakaneet tai suunnittelevat jakavansa vanhemmuutta jonkun muun kuin oman puolison kanssa. Keskustelua, kumppanivanhempien etsimistä ja tiedostusta varten olevan valtakunnallinen ryhmä.

SATEENKAARIPERHEET Ryhmä on valtakunnallinen ihan kaikenlaisille sateenkaariperheille ihan kaikkialla Suomessa tai maailmalla.

SATEENKAARIPERHEET TAPAAMISIA
Ryhmä, jossa kuka vaan voi ilmoitella sateenkaareville perheille suunnatuista tapaamisista tai tapahtumista, kysellä niiden perään tai ehdotella tapaamista. Tänne ei kukaan organisoidusti kerää kaikkia tapaamisia, joten ei korvaa tapahtumakalenteria.

HUOM! Puuttuiko tästä joku tärkeä ryhmä, jonka olemassaolosta tiedät, ja,joka saattaisi kiinnostaa ja hyödyttää muitakin, ja jonne otetaan uusia jäseniä? Jos huomasit moisen puutteen, vinkkaa vertaistoiminnan koordinaattorille. Jos ryhmää ei löydy, vertaistoiminnan koordinaattorilta saat apuja, kehen kannattaa olla yhteydessä.

Sateenkaariperheiden keskustelufoorumi

Siirry keskustelemaan.

Sateenkaariperheiden keskustelupalsta sijaitsee Setan keskustelufoorumin alaisuudessa osoitteessa keskustelu.seta.fi. Perheiden oma palsta on suljettu siten, että uusien käyttäjien tulee pyytää ryhmän jäsenyyttä. Palstan vapaaehtoiset moderoijat hyväksyvät uudet jäsenet yksitellen niin pian kuin mahdollista. Palstalla ei ole ennakkomoderointia, vaan moderoijat seuraavat jo julkaistujen tekstien asiallisuutta. Perheiden palstalla on keskustelu sujunut asiallisesti ja hyvässä hengessä aina. Jatketaan tätä perinnettä. Sateenkaariperheet ry hallinnoi perheiden palstaa, vaikka se sijaitsee Setan foorumilla.

Uudet keskustelijat:
Jotta pääset keskustelemaan sateenkaariperheiden foorumille, sinun tulee suorittaa kaksi vaihetta: 1. Rekisteröidy Setan palvelun käyttäjäksi. 2. Hae sateenkaariperheiden ryhmän jäsenyyttä. Rekisteröityminen tapahtuu tavalliseen tapaan palvelun ohjeiden mukaan. Sateenkaariperheiden palstan jäsenyyttä haet menemällä ’Omiin asetuksiin’, valitsemalla ’Käyttäjäryhmät’, laittamalla ruksin ’Sateenkaariperheiden’ kohdalle ja painamalla ’Lähetä’.
Siirry keskustelemaan.

Hyvä kysymys

hyvakysymys.fi -nettipalvelusta löytyy sateenkaariperheille suunnattua vertaistoimintaa, tukea ja tietoa

  • Yksittäiset vertaisryhmä-chatit eri teemoista
  • Neuvonta-chat
  • Nettiluennot
  • Artikkeleita ja videoklippejä
  • Nettivertaisryhmiä ja nettikursseja

Tarkemmat tiedot tulevista ryhmistä, chateista ym. löytyvät uusimmasta uutiskirjeestä.

Mikä on Hyvä kysymys?
Perheaikaa.fi -nettipalvelu on Väestöliiton, Sateenkaariperheiden ja muiden perhejärjestön yhteinen hanke, jossa on kehitetty monenlaisille lapsiperheille soveltuva nettipalvelu, jonka tärkeintä antia ovat vertaisohjatut nettiryhmät. Nämä mahdollistavat kaikkien suomalaisten asuinpaikasta riippumattoman osallistumisen vertaistukiryhmiin.

Lähde nettivertaisohjaajan koulutukseen – tule tekemään sateenkaariperheiden palveluita
Kysy lisätietoja: info(a)sateenkaariperheet.fi.

Nyt sinulla on mahdollisuus lähteä mukaan oppimaan nettiryhmän vertaisohjaamisesta, rakentamaan Hyvä kysymys -palvelusta sateenkaariperheitä palvelevaa alustaa ja toteuttamaan omat toiveesi yhdistyksen vertaistoiminnasta!

Koulutuksessa saat eväät toimia sateenkaariperheiden nettivertaistoiminnan ohjaajana Hyvä kysymys -palvelussa. Koulutuksesta on toki hyötyä monessa muussakin vertaistyöskentelyssä ja etenkin netissä tapahtuvissa palveluissa. Koulutukseen osallistujat saavat valmiuden ohjata chatteja, nettiluentoja, nettikursseja, suljettuja ryhmiä sekä keskustelupalstoja. Lisäksi koulutus antaa valmiuksia kohdata vanhempia netissä, tarjoaa käytännön työvälineitä erilaisten ryhmien ohjaamiseen sekä tukee ohjaajien omaa jaksamista vapaaehtoistoimijoina.

Koulutus on maksuton ja osallistujien matkat, majoitus ja päivärahat maksetaan. Koulutuksen aloittamiseen ei ole mitään erityisiä vaatimuksia. Sinulla ei tarvitse olla mitään tiettyä koulutusta eikä kokemusta ryhmänohjaamisesta. Jos vain intoa löytyy, koulutus antaa eväitä vertaisohjaamiseen nettiympäristössä. Nettivertaisohjaajat toteuttavat monenlaista toimintaa osana sateenkaariperheiden omien ohjaajien porukkaa.