Uuden translain myötä oman vanhemmuusnimikkeen (äiti/isä) muuttaminen onnistuu tänään 1.3.2024 eteenpäin Digi- ja väestötietoviraston sivuilla. Muutoksen tekeminen on maksutonta. Nämä asiat on hyvä tietää nimikkeen muuttamisesta:
Vanhemmuusnimikkeet isä ja äiti
Vanhemmalla on mahdollista hakea vanhemmuusnimikkeen (äiti/isä) muuttamista vahvistetun sukupuolen mukaiseksi joko sukupuolen vahvistamisen yhteydessä tai sen jälkeen. Vanhemmuusnimike korjataan tällöin vanhemman toiveen mukaiseksi. Vanhemmuusnimikkeen voi valita erikseen eri lapsille. Esimerkiksi henkilö voi olla yhdelle lapselle ‘isä’ ja toiselle ‘äiti’. Ilman sukupuolen vahvistamista vanhemmuusnimikettä ei voi muuttaa.
Sukupuolineutraali vanhemmuusmerkintä ‘vanhempi’ ei valitettavasti ole käytössä väestötietojärjestelmässä. Vanhemmalla on kuitenkin itsemäärittelyyn perustuva mahdollisuus joko muuttaa tai olla muuttamatta nimikettään. Tällaista mahdollisuutta ei ole tietojemme mukaan vielä missään muussa maassa. Joissakin muissa Euroopan maissa vanhemmuusnimike (isä/äiti) muuttuu automaattisesti sukupuolen vahvistamisen yhteydessä.
Vanhemmuusnimikkeen muuttaminen vahvistetun sukupuolen mukaiseksi estää useimmissa viranomaisyhteyksissä ja muissa palveluissa vanhemman transtaustan paljastumista, kun vanhemmuusmerkinnät ovat samalla tavalla sukupuolitettuja (mies/isä – nainen/äiti).
Merkintä vanhemmuuden vahvistustavasta pysyy samana
On kuitenkin hyvä huomata, että sukupuolitetun vanhemmuusnimikkeen (äiti/isä) lisäksi väestötietojärjestelmä sisältää edelleen tiedot vanhemmuuden vahvistamisen tavasta. Nämä merkinnät ovat sukupuolitettuja (esim. synnyttänyt äiti, adoptioisä, tunnustanut äiti) eikä niiden sukupuolitusta korjata, vaikka vanhemmuusnimike (äiti/isä) muutettaisiin vanhemman toiveesta. Nämä tiedot vanhemmuuden vahvistamisen tavasta ovat kuitenkin luokiteltu arkaluonteisiksi ja niitä luovutetaan väestötietojärjestelmästä ainoastaan silloin, kun viranomainen välttämättä tarvitsee näitä tietoja johonkin tarkoitukseen lakisääteisiä tehtäviä hoitaessaan.
Toimi näin
- Jos juridinen sukupuolesi on jo vahvistettu tai olet samanaikaisesti vahvistamassa sitä, voit hakea vanhemmuusnimikkeesi muuttamista DVV:n sivuilta osiosta ‘Sukupuolen vahvistaminen’. Vanhemmuusnimikkeen muuttaminen on sivun lopussa.
- Ovatko kaikki perheenjäsenesi tietoisia muutoksesta? DVV kehottaa keskustelemaan vanhemmuusnimikkeen muuttamisesta perheenjäsentesi kanssa etukäteen, vaikka asia ei edellytä heidän suostumustaan. Huomaa, että muutosta ei tarvitse tehdä kaikkien lastesi osalta samalla tavoin.
- Täytä ja lähetä sivuilta löytyvä verkkolomake. Lomakkeen täyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
- Jos asian hoitaminen ei onnistu verkossa, ole yhteydessä DVV:n palvelunumeroon 0295 536 220. Numero palvelee arkisin 9-15.
- Saat asiasta päätöksen. Jos sukupuolesi on vahvistettu jo aikaisemmin, DVV muuttaa vanhemmuusnimikkeesi vastaamaan vahvistettua sukupuoltasi. Jos olet hakenut vanhemmuusnimikkeen muuttamista samanaikaisesti sukupuolen vahvistamisen kanssa, hakemukset ratkaistaan yhtä aikaa. DVV ilmoittaa vanhemmuusnimikkeen muuttamisesta alaikäisen lapsen huoltajille.
- Onnittelut vahvistetusta vanhemmuusnimikkeestä 🧡
Uusi translaki hyväksyttiin vuosi sitten 1.2.2023 eduskunnassa äänin 113-69. Lain voimaantulon myötä Suomi luopui viimein hedelmättömyyden vaatimuksesta sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä. Hedelmöityshoitoja myönnetään oikeudelliseen sukupuoleen katsomatta, mikä edistää transihmisten lapsiperheellistymismahdollisuuksia merkittävästi. Laki ei kuitenkaan mahdollista alaikäisen sukupuolen vahvistamista, eikä siten kykene suojaamaan lasta YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti. Laki lähtee myös binäärisestä sukupuolikäsityksestä eikä tunnista esimerkiksi muunsukupuolisten vanhempien vanhemmuutta, sillä vanhemmuusnimikkeet pysyvät sukupuolitettuina. Pettymys on myös se, ettei laki puutu intersukupuolisten lasten kehollisen koskemattomuuden loukkauksiin. Vuodentakainen uutisemme aiheesta täällä.
Tutustu: