Venäläisen sateenkaariparin lapsi ei saanut suojelua Suomesta

Venäläinen sateenkaariperhe haki Suomesta turvapaikkaa lapsen hyvinvoinnin vaarannuttua kotimaassaan. Suomi ei myöntänyt lapselle turvapaikkaa ja käännytti perheen takaisin Venäjälle.

Sateenkaariperheet ry tukee lapsen perhettä Suomen valtiota vastaan laaditussa yksilövalituksessa, jonka perhe on saattanut kyseisen lapsen puolesta YK:n lapsen oikeuksien komitean tutkittavaksi.

”Näkemyksemme mukaan Suomi ei ole huomioinut kyseisen lapsen etua lapsen oikeuksien sopimuksen vaatimalla tavalla”, sanoo Sateenkaariperheiden toiminnanjohtaja Juha Jämsä.

 

 

Lapsen oikeuksien komitea on ottanut asian käsiteltäväkseen (CRC 51/2018) ja salannut lapsen henkilöllisyyden turvallisuussyistä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun YK:n lapsen oikeuksien komitea käsittelee sateenkaariperheen lapsen oikeuksiin liittyvää kantelua. Komitea on aiemmin kiinnittänyt huomiota Venäjän ”propaganda-lakien” haitallisuuteen lapsille ja nuorille.

Päivitys 23.8.2019:

Lisätietoja tehdystä kantelusta >>, joka on tällä hetkellä edelleen komitean käsiteltävänä. Valtion on antanut omat huomionsa, ja perheen juristi on vastannut valtion kommentteihin. Asian on siis siirtynyt odottamaan komitean päätöksentekoa.

Päivitys 14.10.2020:

Lapsen oikeuksien komitea >> ei ole edelleenkään tehnyt päätöstä asiassa.

 

 

Lisätietoa

Kuvassa on Juha Jämsä.Juha Jämsä
toiminnanjohtaja
Sateenkaariperheet
+358 (0)44 997 1956
juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi