Paikallinen vertaistoiminta

Sateenkaariperheet ry on valtakunnallinen järjestö, joka tuottaa vertaistoimintaa sateenkaariperheille ja sateenkaariperheestä haaveileville. Sateenkaariperhetoiminnasta vastaa vertaistoiminnan koordinaattori. Järjestämme valtakunnallista, paikallista ja verkossa tapahtuvaa vertaistoimintaa:

Tältä sivulta löydät tietoa paikallisesta vertaistoiminnasta sekä siitä millaista toimintaa Sateenkaariperheille on ja voi olla olemassa!

Valtakunnalliseen vertaistoimintaamme voit tutustua täältä! >>

Verkkovertaistoimintaamme voit tutustua täältä! >>

Kaikki ajankohtaiset vertaistoiminnan tapahtumatiedot löytyy uusimmassa uutiskirjeessä ja tapahtumakalenterissa!


Paikallistiimit

Sateenkaariperheet ry toimii usealla paikkakunnalla kautta maan. Vapaaehtoiset ovat yhdistyksemme toiminnan selkäranka ja lähes kaikki paikallinen vertaistoimintamme on vapaaehtoistemme suunnittelemaa ja toteuttamaa. Paikalliset vapaaehtoiset muodostavat paikallistiimin, joka vastaa oman alueensa vertaistoiminnasta. Osa tiimeistä tekee myös paikallista vaikuttamistyötä, esimerkiksi kouluttaa opiskelijoita ja ammattilaisia. Paikallistiimejä on toiminut aiemmin myös seuraavilla paikkakunnilla/alueilla: Mikkeli, Lappeenranta, Pori, Keski-Uusimaa, Seinäjoki.

Kaikilla toimintapaikkakunnilla on oma Facebook-ryhmä tai sähköpostilista, joissa kerrotaan toiminnasta ja saatetaan kutsua ihmisiä kokoon myös nopealla aikavälillä. Ota yhteys paikallistiimiin päästäkseni mukaan oman alueesi ryhmään.

Paikallistiimit (aakkosjärjestyksessä):

Helsinki helsinki(at)sateenkaariperheet.fi
Helsingissä vertaistoimintaa järjestää noin 30-henkinen tiimi. Tiimi järjestää säännöllistä toimintaa perhekahviloiden muodossa toimitiloissamme: viikoittain tiistaisin pyörii perhekahvila ja kuukausittain sukupuoleltaan moninaisten perhekahvila, englanninkielinen  perhekahvila family club, viikonloppuperhekahvilat sekä venäjänkielinen perhekahvila finskij divanchic.  Erilaiset vertaisryhmät (kuten alkutaival, sateenkaareva isyys, myöhäisheränneet, sosiaaliset vanhemmat, sukupuoleltaan moninaisten illat ja yhden vanhemman perheet) kokoontuvat jakamaan kokemuksiaan vanhemmuudesta ja perhe-elämästä tapaamisissaan kuukausittain. Leikki-ikäisille, koululaisille ja aikuisille suunnattua toimintaa järjestetään myös monipuolisesti vaihtelevien aktiviteettien, retkien ja tapahtumien muodossa.

Häme / Hämeenlinna hame(at)sateenkaariperheet.fi
Hämeessä sateenkaariperheet tapaavat noin kerran kuukaudessa viikonloppuisin mm. erilaisten retkien puitteissa. Tapaamisten ajankohta ja paikka vaihtelevat.

Joensuu joensuu(at)sateenkaariperheet.fi
Joensuussa paikallistoiminnasta vastaa kahden hengen tiimi, joka järjestää juuri sellaista toimintaa, jossa kaikenikäiset sateenkaariperheläiset viihtyvät ja toivovat. Luvassa ainakin ulkoilua, retkiä, kädentaitoja, teatteria ja joukkuepelejä.

Keski-Uusimaa keski-uusimaa(a)sateenkaariperheet.fi
Keski-Uudellemaan tiimi jatkaa keväästä 2023 lähtien parin vuoden tauon jälkeen toimintaansa yhteistyössä Mannerheimin lastensuojeluliitto MLL:n Uudenmaan piirin kanssa, järjestää kaikille sateenkaareville perheille, suunnittelijoille ja haaveilijoille perhekahvilatoimintaa.

Kokkola kokkola(at)sateenkaariperheet.fi
Kokkolassa järjestetään toimintaa kysynnän ja osallistujien toiveiden mukaan sekä Kokkola Pridella.

Kuopio kuopio(at)sateenkaariperheet.fi
Kuopiossa tapaamisia noin kerran kuukaudessa. Koululaisille on omia tapaamisia mm. Kuopio hallin telinevoimistelualueella.

Kymenlaakso kymenlaakso(at)sateenkaariperheet.fi
Kymenlaaksossa tavataan erilaisen tekemisen parissa useamman kerran vuodessa. Mikäli kaipaat toimintaa alueelle ole rohkeasti yhteydessä tiimiin, joka lähtee innolla järjestämään, kun vain toiveita on.

Oulu oulu(at)sateenkaariperheet.fi
Oulussa tavataan säännöllisesti perhetapaamisissa sunnuntaisin kerran kuussa ja lisäksi retkien ja muiden tapahtumien muodossa.

Porvoo / Itä-Uusimaa porvoo(at)sateenkaariperheet.fi
Porvoossa toimintaa aloittelee vuonna 2022 uusin paikallistiimimme. Tiimiin saa olla mieluusti yhteydessä ja kertoa minkälaista toimintaa sateenkaariperheille Porvoon alueelle toivotaan.

Rovaniemi / Lappi rovaniemi(at)sateenkaariperheet.fi
Lapin sateenkaariperheet tapaavat Rovaniemellä silloin tällöin, vähintään Arctic Prideilla. Paikallistiimi ottaa mielellään vastaan lisää vapaaehtoisia sekä toiveita toiminnasta.

Tamperetampere(at)sateenkaariperheet.fi
Tampereella pyörii perhekahvila viikoittain ja viikonloppuisin kerran kuukaudessa. Lisäksi säännöllisesti kokoontuu suosittu Alkutaival -ryhmä. Lisäksi tapaamisia ja retkiä perheille, koululaisille ja aikuisille. Tampereen tiimi järjestää myös valtakunnallisia leirejä.

Turku turku(at)sateenkaariperheet.fi
Turussa monipuolisesti tapaamisia ja tapahtumia sateenkaariperheille, koululaisille ja aikuisille.


Mitä kaikkea sateenkaariperheiden vertaistoiminta on ja voi olla?

Vertaistoiminnalla tarkoitetaan samankaltaisessa tilanteessa elävien ja samankaltaisia asioita kokeneiden ihmisten keskinäistä tukea, apua ja kokemusten jakoa erilaisen. Sateenkaariperheiden vertaistoimintaa toteutetaan mm. erilaisten tapaamisten, vertaisryhmien, leirien ja tapahtumien muodossa. Paikallinen vertaistoiminta muotoutuu etenkin tekijöidensä, mutta myös osallistujiensa kaltaiseksi. Myös uudet ideat ja toimintamuodot ovat aina tervetulleita osaksi sateenkaariperhetoimintaa!

Vertaistoiminnan kehittäminen on yksi järjestön keskeisistä tavoitteista. Vapaaehtoisille toimijoille järjestetään koulutusta ja heitä tuetaan toiminnan järjestämisessä ja tiedottamisessa. Kerran vuodessa järjestetään kaksipäiväiset vertaistoiminnan kehittämispäivät vaihtuvalla paikkakunnalla sekä syksyisin vapaaehtoisille ja heidän perheilleen yhteinen toimintapäivä Helsingissä. Lisäksi vapaaehtoiset kokoontuvat yhteen noin neljäkertaa vuodessa verkkotapaamisissa. Vertaistoimintaan ohjataan yhdistyksen paikallisia ja valtakunnallisia avustuksia.

Haluaisitko tuoda oman osaamisesi ja kiinnostuksen kohteesi osaksi paikallista sateenkaariperhetoimintaamme ja kuulua vapaaehtoistemme joukkoon? Paikallistiimeihin otetaan aina ilolla mukaan uusia jäseniä. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä vertaistoiminnan koordinaattoriin sähköpostitse osoitteessa vertaistoiminta@sateenkaariperheet.fi.

Perhetapaamiset
Tärkein vertaistapaamisten muoto ovat perhetapaamiset. Ne on suunnattu kaikille HLBTIQA+-ihmisten perheille. Perhetapaamiset ovat matalan kynnyksen tapahtumia, jotka ovat luonteeltaan pitkälti perhekahvilan tyyppisiä tilaisuuksia, joissa tarjoilu tapahtuu nyyttäriperiaatteella, lapset leikkivät, aikuiset juttelevat ja välillä tehdään kivoja asioita yhdessä. Joillakin kerroilla saattaa olla jokin erityinen teema tai paikanpäälle on kutsuttu joku asiantuntija. Perhetapaamisissa on askarreltu, viljelty, pidetty musiikkituokiota, nähty nukketeatteria, kiipeilty seinillä, tehty puutöitä, leivottu, tutustuttu kirjoihin, vietetty kausijuhlia, nähty vaate- ja tavaraesittelyjä, harjoiteltu lasten ensiapua ja paljon paljon muuta. Vain taivas on rajana perhetapaamisten mahdollisuuksille.

Perhekahvila
Perhekahvila tarkoittaa mukavaa yhdessäoloa, juttelua, kahvittelua ja lasten vapaata leikkiä. Yhdistys tarjoaa kahvia, teetä, mehua ja pientä syötävää. Syötävää voi tuoda myös nyyttärihengessä. Perhekahviloiksi kutsutaan perinteisesti arkena päiväsaikaan olevia kokoontumisia, mutta niitä voi olla myös arki- tai viikonloppuiltoina.

Alkutaival -tapaamiset
Alkutaival -ryhmät ovat tarkoitettu perheyden alkumetreillä oleville (HLBTIQA+-ihmisille), heille joilla lapsi on vielä haaveissa, suunnitteilla, yrityksen alla, tai jotka odottavat lasta tai lapsi on vielä pieni vauva. Alkutaipaleryhmät ovat avoimia ryhmiä, eli kokoontumisiin voi osallistua niin usein kuin haluaa ja missä vaiheessa vuotta haluaa. Ryhmissä keskustellaan mukana olijoita kiinnostavista asioista, kuullaan toisten kokemuksia ja suunnitelmia sekä välillä saadaan opastusta joltakin asiantuntijalta tai lähdetään tutustumiskäynnille vaikkapa hedelmöityshoitoklinikalle.

Sukupuoleltaan moninaisten vanhempien ja vanhemmuudesta haaveilevien -vertaisillat
Tapaaminen transihmisille, muunsukupuolisille, binäärisen sukupuolijaon ulkopuolella oleville ja intersukupuolisille, jotka toimivat vanhempina tai haaveilevat vanhemmuudesta. Ohjaajistosta löytyy omakohtaista kokemusta sekä sukupuoli- että seksuaalivähemmistöön kuulumisesta ja monenlaisista perhemalleista.

Myöhäisheränneet
Myöhäisheränneiden tapaamisissa keskustellaan vapaamuotoisesti muuttuneesta tai itselle uudella tavalla ilmenevästä seksuaalisuuden ja/tai sukupuolen kokemuksista turvallisessa ympäristössä. Ryhmässä jaetaan kokemuksia ratkaisevasta elämänmuutoksesta, sen harkitsemisesta, erilaisista suhteista (ex)puolisoihin, lastenkasvatuksesta ja ulostulosta sekä saadaan ideoita ja vertaistukea uuteen sateenkaarivanhemmuuteen.

Sateenkaareva isyys -tapaamiset
Sateenkaarevien isien tapaamisiin ovat tervetulleita kaikki isäksi itsensä kokevat, isyydestä haaveilevat ja muut isänmieliset Ryhmäon tarkoitettu kaikille sateenkaareville isille sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Ryhmä on avoin, eli mihin tapaamiseen vaan voi tulla mukaan ja käydä niin usein kuin haluaa. Ohjelmassa yleensä vapaamuotoista osallistujien kiinnostuksesta tai ajankohtaisista asioista kumpuavaa keskustelua tee- ja kahvikupin äärellä.

Aikuisten teemaillat
Aikuisille järjestetään ajoittain teemailtoja tai -päiviä joko ammattilais- tai vertaisohjatusti. Aiheena voi olla vaikkapa haasteet sukulaisten kanssa, sukupuolitietoinen kasvatus, sateenkaariperheet ja yhteiskunta. tai keskustelu vanhemmuuden rooleista ja ihanteista. Teemailtoja järjestetään mm. myös sosiaalisille vanhemmille, eronneille, uusperheellisille, itsellisille vanhemmille ja apilaperheellisille. Kuka vaan voi ilmoittaa vertaistoiminnan koordinaattorille, että haluaisi järjestää itsestään kiinnostavasta aiheesta kertaluontoisen teemaillan, keskustelutuokion tai vaikkapa säännöllisen ryhmän. Vertaistoiminnan koordinaattori auttaa mielellään käytännön järjestelyissä.

Retket
Retket ovat myös perheitä innostava toimintamuoto. Sateenkaariperheet ry osallistuu retkien kuluihin. Perheet ovat yhdessä retkeilleet mm. sisäleikkipuistoihin, kotieläintiloille, uimarannoille, eläintarhoihin, leikkipuistoihin, museoihin, teattereihin, raunioille, ja picnicille vaikka minne.

Koululaisten toiminta
Koululaiset ovat tervetulleita kaikkiin perheille suunnattuihin tapaamisiin. Koululaisten tarpeet saattavat kuitenkin olla hiukan erilaisia kuin pikkulasten. Koululaisille on erityisen hienoa päästä touhuamaan muiden sateenkaariperhelasten kanssa ja siinä sivussa luoda ehkä elinikäisiä ystävyyssuhteita. Tästä syystä koululaisille järjestetään omia tapaamisia ja leirejä. Toiminta voi olla lautapeli-iltoja, metsäretkiä, uimareissuja tai retkiä elämyspaikkoihin, joiden sisäänpääsyistä yhdistys on kattanut osan. Koululaisten omia toiveita kysellään säännöllisesti ja toimintaa muokataan heidän toiveidensa mukaan. Osa toiminnasta on suunnattu ainoastaan koululaisille, mutta useimmat koululaisten perheille, joten myös vanhemmat ja pikkusisarukset ovat tervetulleita. Pääkohderyhmänä 7-17-vuotiaat. Koululaistoimintaa on tarjolla erityisesti Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Uusperheillat
Uusperheiden illat on suunnattu vanhemmille, jotka ovat saaneet lapsia aikaisemmassa sateenkaariperheessä, heterosuhteessa tai yksin ja ovat nyt rakentamassa uusperhettä tai elävät jo uusperheen arkea.

TransHelsinki-viikko
Joka vuosi marraskuussa koittaa TransHelsinki-viikko. Perinteisesti tuon viikon ohjelmassa on ollut perhetapaaminen, chatti, joku nettiluento ja tilaisuus, jossa pohdittu transihmisten vanhemmuutta tai lapsen saamisen mahdollisuuksia.

Kansainvälisen sateenkaariperhepäivän juhla
Kansainvälistä sateenkaariperhepäivää on vietetty vuodesta 2012 alkaen aina toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina. Päivää vietetään samanaikaisesti kymmenissä maissa. Ideana on järjestää mukavaa ohjelmaa perheille ja lisätä samalla sateenkaariperhetietoisuutta. Lisätietoja Nelfan verkkosivuilta.

Kaikki ajankohtaiset vertaistoiminnan tapahtumatiedot löytyy uusimmassa uutiskirjeessä ja tapahtumakalenterissa!