Vertaistoiminta

Tältä sivulta löydät tietoa Sateenkaariperheille suunnatusta paikallisesta vertaistoiminnasta ja valtakunnallisesta vertaistoiminnasta >>

Paikallinen vertaistoiminta

Sateenkaariperheet ry on valtakunnallinen järjestö, joka toimii usealla paikkakunnalla kautta maan. Paikalliset vapaaehtoiset toimijat ovat yhdistyksen toiminnan selkäranka. Paikalliset vapaaehtoiset muodostavat paikallistiimin, joka suunnittelee ja toteuttaa alueen vertaistoimintaa. Osa tiimeistä tekee myös paikallista vaikuttamistyötä, esim. kouluttaa opiskelijoita ja ammattilaisia.

Paikallistoiminnan kehittäminen on yksi järjestön keskeisistä tavoitteista. Paikallisille toimijoille järjestetään koulutusta ja heitä autetaan toiminnan järjestämisessä ja tiedottamisessa. Kerran vuodessa järjestetään kaksipäiväiset paikallistoiminnan kehittämispäivät ja kahden vuoden välein virikeviikonloppu. Paikalliseen toimintaan ohjataan yhdistyksen paikallisia ja valtakunnallisia avustuksia.

Kaikilla toimintapaikkakunnilla on oma facebook-ryhmä tai sähköpostilista, joissa kerrotaan toiminnasta ja saatetaan kutsua ihmisiä kokoon myös nopealla aikavälillä. Ota yhteys paikallistiimiin päästäkseni mukaan oman alueen ryhmään.
Paikallistiimiin kannattaa olla yhteydessä myös, jos itse haluaisit olla mukana järjestämässä toimintaa, vaikka vain yhden tapaamisen esimerkiksi omassa lähileikkipuistossasi. Tiimeihin otetaan riemulla mukaan uusia jäseniä. Paikallistoiminta muotoutuu etenkin tekijöidensä, mutta myös osallistujiensa, kaltaiseksi.

Kaikki ajankohtaiset tapahtumatiedot uusimmassa uutiskirjeessä ja tapahtumakalenterissa.

Paikkakunnat, joissa tällä hetkellä on toimintaa, aakkosjärjestyksessä

Helsinki
Paikallistiimiin saat yhteyden helsinki(at)sateenkaariperheet.fi
Helsingissä vertaistoimintaa järjestää lähes kymmenhenkinen tiimi. Joka tiistai on kello 10-12 perhekahvila. Kerran kuukaudessa on perhetapaaminen, alkutaipaleryhmä ja ruotsinkielinen perhekahvila. Koululaisperheille ja sukupuoltaan pohtivien lasten perheille suunnattua toimintaa on noin joka toinen kuukausi. Ajoittain tapaamisia vanhempana toimiville transihmisille, miehille, apilaperheille, uusperheille ja heteromuotoisessa suhteessa lapsia saaneille.

Hämeenlinna
Hämeenlinnassa on toiminta käynnistystilassa. Ensimmäisen tapaamisen suunnitellaan olevan syksyllä 2018.

Joensuu
joensuu(at)sateenkaariperheet.fi
Pienimuotoista toimintaa ja vertaistukitapaamisia säännöllisen epäsäännöllisesti. Uudet vapaaehtoiset ovat tervetulleita suunnittelemaan ja toteuttamaan toimintaa.

 

Jyväskylä
jyvaskyla(at)sateenkaariperheet.fi
Jyväskylässä kokoonnutaan kerran kuukaudessa perhetapaamisen merkeissä. Pääosin tapaamiset pidetään Monikulttuurisuuskeskus Gloriassa, Matarankatu 6. Tämän lisäksi pyritään järjestämään muuta toimintaa, kuten yhteisiä retkiä leikkipuistoihin, pulkkailua ja laskettelua.

Keski-Uusimaa
keskiuusimaa(at)sateenkaariperheet.fi
Keski-Uudellamaalla toiminta  käynnistyi keväällä 2018. Perhetapaamisia pidetään mm. Keravalla.

Kokkola
kokkola(at)sateenkaariperheet.fi

Kuopio
kuopio(at)sateenkaariperheet.fi
Kuopiossa perheet kokoontuvat säännöllisesti Perheen Talolle. Koululaisille on omia tapaamisia mm. Kuopio hallin telinevoimistelualueella.

Kymenlaakso
kymenlaakso(at)sateenkaariperheet.fi
Kymenlaaksossa tavataan erilaisen tekemisen parissa useamman kerran vuodessa.

Oulu
oulu(at)sateenkaariperheet.fi
Oulun perhetapaamiset ovat kerran kuukaudessa. Talvella tavataan sisällä, ja kesällä retkeillään ja touhutaan ulkona.

Pori
pori(at)sateenkaariperheet.fi
Porissa on perhetapaamisia tai yhteisiä retkiä kerran kuukaudessa.

Rovaniemi
rovaniemi(at)sateenkaariperheet.fi
Lapin sateenkaariperheet tapaavat Rovaniemellä silloin tällöin, vähintään Arctic Prideilla.

Seinäjoki
seinajoki(at)sateenkaariperheet.fi
Seinäjoella tapahtuu epäsäännöllisesti. Uusia vapaaehtoisia tarvitaan toimintaa jatkamaan.

Tampere
tampere(at)sateenkaariperheet.fi
Tampereen perhetapaamiset ovat suunnilleen kerran kuukaudessa. Tämän lisäksi on erillisiä tapaamisia koululaisille, alkutaipaleella oleville ja lasta päivisin kotona hoitaville.

Turku
turku(at)sateenkaariperheet.fi
Turussa kaikille avoimia perhetapaamisia järjestetään kerran kuukaudessa. Myös yhden vanhemman sateenkaariperheiden toiminta on säännöllistä. Ajoittain koululaisten omia tapaamisia, retkiä, aikuisten luentoja jne.

Kaikkien paikkakuntien seuraavat tapahtumat löydät uutiskirjeestä ja tapahtumakalenterista.
Tervetuloa kaikki sateenkaariperheelliset ja perhettä suunnittelevat!

Perhetapaamiset
Tärkein vertaistapaamisten muoto ovat perhetapaamiset. Ne on suunnattu kaikille hlbtiqa+-ihmisten perheille. Perhetapaamiset ovat matalan kynnyksen tapahtumia, jotka ovat luonteeltaan pitkälti perhekahvilan tyyppisiä tilaisuuksia, joissa tarjoilu tapahtuu nyyttäriperiaatteella, lapset leikkivät, aikuiset juttelevat ja välillä tehdään kivoja asioita yhdessä. Joillakin kerroilla saattaa olla jokin erityinen teema tai paikanpäälle on kutsuttu joku asiantuntija. Perhetapaamisissa on askarreltu, viljelty, pidetty musiikkituokiota, nähty nukketeatteria, kiipeilty seinillä, tehty puutöitä, leivottu, tutustuttu kirjoihin, vietetty kausijuhlia, nähty vaate- ja tavaraesittelyjä, harjoiteltu lasten ensiapua ja paljon paljon muuta. Vain taivas on rajana perhetapaamisten mahdollisuuksille.

Perhekahvila/Pienten tapaamiset
Perhekahvila/pienten tapaaminen tarkoittaa mukavaa yhdessäoloa, juttelua, kahvittelua ja lasten vapaata leikkiä. Yhdistys tarjoaa kahvia, teetä, mehua ja keksiä. Muuta syötävää voi tuoda nyyttärihengessä. Perhekahviloiksi kutsutaan perinteisesti arkena päiväsaikaan olevia kokoontumisia, mutta niitä voi olla myös arki- tai viikonloppuiltoina.

Alkutaipaletapaamiset
Alkutaipaleryhmät ovat tarkoitettu perheyden alkumetreillä oleville (hlbtiqa+-ihmisille), heille joilla lapsi on vielä haaveissa, suunnitteilla, yrityksen alla, tai jotka odottavat lasta tai lapsi on vielä pieni vauva. Alkutaipaleryhmät ovat avoimia ryhmiä, eli kokoontumisiin voi osallistua niin usein kuin haluaa ja missä vaiheessa vuotta haluaa. Ryhmissä keskustellaan mukana olijoita kiinnostavista asioista, kuullaan toisten kokemuksia ja suunnitelmia sekä välillä saadaan opastusta joltakin asiantuntijalta tai lähdetään tutustumiskäynnille vaikkapa hedelmöityshoitoklinikalle.

Sukupuolivähemmistöön kuuluvan vanhemmat ja vanhemmuudesta haaveilevat -vertaisryhmä
Tapaaminen transihmisille, muunsukupuolisille, binäärisen sukupuolijaon ulkopuolella oleville ja intersukupuolisille, jotka toimivat vanhempina tai haaveilevat vanhemmuudesta. Ohjaajistosta löytyy omakohtaista kokemusta sekä sukupuoli- että seksuaalivähemmistöön kuulumisesta ja monenlaisista perhemalleista. Ryhmä kokoontuu Helsingissä.

Sukupuoltaan pohtivien lasten perheiden tapaamiset
Sateenkaariperheet ja Transtukipiste järjestävät yhteistyössä  4-6 kertaa vuodessa tapaamisen perheille, joiden lapsi/varhaisnuori pohtii omaa sukupuoltaan, on intersukupuolinen tai jo tiedostaa oman transsukupuolisuutensa. Alun tutustumisen jälkeen aikuiset keskustelevat keskenään ja lapset puuhailevat omien ohjaajiensa kanssa.

Retket
Retket ovat myös perheitä innostava toimintamuoto. Yleensä Sateenkaariperheet ry. osallistuu retkien kuluihin. Perheet ovat yhdessä retkeilleet mm. sisäleikkipuistoihin, kotieläintiloille, uimarannoille, eläintarhoihin, leikkipuistoihin, museoihin, teattereihin, raunioille, ja picnicille vaikka minne.

Koululaisten toiminta
Koululaiset ovat tervetulleita kaikkiin perheille suunnattuihin tapaamisiin. Koululaisten tarpeet saattavat kuitenkin olla hiukan erilaisia kuin pikkulasten. Koululaisille on erityisen hienoa päästä touhuamaan muiden sateenkaariperhelasten kanssa ja siinä sivussa luoda ehkä elinikäisiä ystävyyssuhteita. Tästä syystä koululaisille järjestetään omia tapaamisia ja leirejä. Toiminta voi olla lautapeli-iltoja, metsäretkiä, uimareissuja tai retkiä elämyspaikkoihin, joiden sisäänpääsyistä yhdistys on kattanut osan. Koululaisten omia toiveita kysellään säännöllisesti ja toimintaa muokataan heidän toiveidensa mukaan. Osa toiminnasta on suunnattu ainoastaan koululaisille, mutta useimmat koululaisten perheille, joten myös vanhemmat ja pikkusisarukset ovat tervetulleita. Pääkohderyhmänä 7-17-vuotiaat. Koululaistoimintaa on Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Heteromuotoisessa suhteessa lapsia saaneiden (hlbtiq-vanhempien) ryhmä
Ryhmä heille, jotka ovat saaneet lapsia heteromuotoisessa suhtessa, ja jotka ovat eronneet tai harkitsevat sitä homo-/bi-/pan-identiteetin löytymisen myötä tai elävät yhä heteroliitossa, mutta ovat tai haluaisivat olla myös samasukupuolisessa suhteessa samaan aikaan. Ryhmässä jaetaan kokemuksia ratkaisevasta elämänmuutoksesta, sen harkitsemisesta, erilaisista suhteista (ex)puolisoihin, lastenkasvatuksesta ja ulostulosta sekä saadaan ideoita ja vertaistukea uuteen, erilaiseen vanhemmuuteen homo-/bi-miehenä tai -naisena.

Isätapaamiset
Isätapaamisiin ovat tervetulleita kaikki isäksi itsensä kokevat, isyydestä haaveilevat ja muut isänmieliset. Ryhmä on avoin, eli mihin tapaamiseen vaan voi tulla mukaan ja käydä niin usein kuin haluaa. Ohjelmassa yleensä vapaamuotoista osallistujien kiinnostuksesta tai ajankohtaisista asioista kumpuavaa keskustelua tee- ja kahvikupin äärellä.

Aikuisten teemaillat
Aikuisille järjestetään ajoittain teemailtoja tai -päiviä joko ammattilais- tai vertaisohjatusti. Aiheena voi olla vaikkapa haasteet sukulaisten kanssa, sukupuolitietoinen kasvatus, sateenkaariperheet ja yhteiskunta. tai keskustelu vanhemmuuden rooleista ja ihanteista. Teemailtoja järjestetään mm. myös sosiaalisille vanhemmille, eronneille, uusperheellisille, itsellisille vanhemmille ja apilaperheellisille. Kuka vaan voi ilmoittaa vertaistoiminnan koordinaattorille, että haluaisi järjestää itsestään kiinnostavasta aiheesta kertaluontoisen teemaillan, keskustelutuokion tai vaikkapa säännöllisen ryhmän. Koordinaattori auttaa mielellään käytännön järjestelyissä.

Uusperheillat
Uusperheiden illat on suunnattu vanhemmille, jotka ovat saaneet lapsia aikaisemmassa sateenkaariperheessä, heterosuhteessa tai yksin ja ovat nyt rakentamassa uusperhettä tai elävät jo uusperheen arkea.

TransHelsinki-viikko
Joka vuosi marraskuussa koittaa TransHelsinki-viikko. Perinteisesti tuon viikon ohjelmassa on ollut perhetapaaminen, chatti, joku nettiluento ja tilaisuus, jossa pohdittu transihmisten vanhemmuutta tai lapsen saamisen mahdollisuuksia.

Kansainvälisen sateenkaariperhepäivän juhla
Kansainvälistä sateenkaariperhepäivää on vietetty vuodesta 2012 alkaen aina toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina. Päivää vietetään samanaikaisesti kymmenissä maissa. Ideana on järjestää mukavaa ohjelmaa perheille ja lisätä samalla sateenkaariperhetietoisuutta. Lisätietoja Nelfan verkkosivuilta.

Kaikki ajankohtaiset tapahtumatiedot uusimmasta uutiskirjeestä!

Valtakunnallinen vertaistoiminta

Valtakunnallinen vertaistoiminta pitää sisällään leirejä niin perheille kuin perheiden vanhemmillekin. Kaikille sateenkaareville perheille, perhetyyppiin katsomatta, järjestetään vuosittain vähintään kaksi perheleiriä, talvella ja kesällä. Ajoittain perheleirejä järjestetään myös muina ajankohtina, kuten eräänä vuonna ruskaleiri Inarissa. Perusperheleirien lisäksi on järjestetty leirejä uusperheille ja yhden vanhemman perheille.
Aikuisille suunnattuja valtakunnallisia viikonloppuatapahtumia

 • aikuisten toiminnalliset ja vertaistuelliset viikonloput, joita on järjestetty Jyväskylässä, Varkaudessa, Pieksämäellä ja Kuopiossa.
 • Transmaskuliinien isäviikonloput
 • Yhden vanhemman sateenkaariperheiden aikuisten viikonloput
 • Aikuisten vapaaviikonloput
 • Rakkaussuhdekurssit

Perheleirit

Perheleireillä on täysihoito ja pääsääntöisesti perheen majoitetaan oman perheen kesken. Joissakin leiripaikoissa on myös mahdollisuus telttayöpymiseen. Leiripaikkoja ja niiden sijainteja vaihdellaan vuosittain. Tällä tavoin pyritään varmistamaan perheille mahdollisimman tasavertainen asema leirimatkojen pituuden suhteen. Näin leiri ei ole aina samoille perheille kaukana ja samoille kotinurkilla. Eteläisimmillään leiri on ollut Virossa ja pohjoisimmillaan Inarissa. Osalle perheistä pitkä matka voi nousta leirille tulon esteeksi. Ja onhan sitä mukava nähdä erilaisia leiripaikkoja. Hyviksi koettuihin leiripaikkoihin palataan aikanaan.

Leireillä on aina koko perheelle suunniteltua ohjelmaa, mutta suurimmalla osalla leireistä myös ohjelmaa pelkästään aikuisille ja lapsille omien ikätoverien kanssa. Suurimmasta osasta aikuisten ohjelmaa vastaa ammattiohjaaja ja sillä aikaa lapsia ohjaavat vapaaehtoiset lastenohjaajat. Lastenohjaajista monet ovat perheiden lähipiiristä (isovanhempia, muita sukulaisia, ystäviä, kummeja…), paikallisten setojen nuorten ryhmistä tai sosiaali-ja terveysalan opiskelijoita/ammattilaisia.

Kesäleirillä on yleensä koululaisten leiri perheleirin sisällä. Tällöin koululaisille on enemmän omaa ohjelmaa kuin muilla ikäryhmillä. Koululaisten toiveita ohjelman suhteen pyritään ottamaan erityisen tarkkaan huomioon. Useimmilla leireillä lastenvahdit vahtivat nukkuvia lapsia muutaman tunnin illalla, jolloin vanhemmille on ohjattua toimintaa tai mahdollisuus saunoa tai viettää muuten vapaailtaa.

Leirien aikuisohjelmassa on yleensä jokin teema, joka koskettaa kaikkia leiriläisiä perhemuodosta riippumatta. Monella leirillä on myös pienemmille ryhmille suunnattuja tuokioita, kuten apilaperheelliset, sosiaaliset vanhemmat, eronneet, itselliset vanhemmat, uusperheelliset ja sukupuoleltaan moninaiset vanhemmat. Leirillä kaikki ohjelma on vapaaehtoista, eli jokainen leiriläinen päättää itse mihin osallistuu. Leirin tärkeimmäksi anniksi koetaan usein uusiin ihmisiin tutustuminen, leirituttujen tapaaminen, tunne kuulumisesta ryhmään, vertaistuen saaminen, lasten leiririemu ja leppoisa aika perheiden kesken. Moni kokee tärkeäksi myös aikuisten ikiomat hetket ja sen että lapset näkevät konkreettisesti ison joukon monimuotoisia perheitä. Monelle leiri on ainoa hetki vuodesta, jolloin voi olla aivan rauhassa eikä kukaan tule millään tavoin kyseenalaistamaan tai ihmettelemään omaa perhettä tai parisuhdetta. Leireillä voi myös kokeilla ja kokea uusia asioita tai vain nauttia luonnon keskellä olemisesta ja valmiista pöydän antimista.

Koko perheen ohjelma sisältää usein jonkinlaisia kädentöitä, musiikkituokioita, erilaisia yhteisleikkejä, uimista, aikuisten ja lasten välisiä joukkuepelejä, ja lisäksi voi olla seikkailuratoja, leirisuunnistusta, leiriolympialaiset, aarteen etsintää, luontopolkuja, retkiä, ympäristötaidetta jne. Leiriläisiltä kerätään aina leirin jälkeen palautetta, jota käytetään hyväksi seuraavia leirejä suunnitellessa. Leiriläisten on mahdollisuus vaikuttaa leirin sisältöön etukäteen.

Leirin organisoi ja toteuttaa kokonaisuudessaan vapaaehtoisista leiriläisistä koottu leiritiimi yhdessä järjestösihteerin kanssa. Tiimiin kuuluu leirin koosta riippuen 3-6 jäsentä.

Kesäleirien ilmoittautuminen alkaa perinteisesti huhtikuussa, talvileirien marraskuussa. Tulevat leirit löytyvät uutiskirjeestä.

Erotoiminta

Sateenkaariperheiden juridisen aseman epäselvyyden vuoksi sateenkaariperheet kohtaavat erityisen hankalia tilanteita vanhempien erotessa. Jos lapsen suhdetta kaikkiin vanhempiin ei ole voitu juridisesti vahvistaa lainsäädännön puutteista johtuen, ei yhteiskunnalla ole työkaluja varmistaa lapsen edun toteutumista eron jälkeen senkään vertaa kuin muissa tilanteissa. Vanhemmille asetetaan tavanomaisesta suurempi vastuu pystyä erokriisin keskellä sopimaan lapsen eron jälkeisestä vanhemmuudesta ilman lainsäädännön (ja suureksi osaksi palvelujärjestelmän) tukea. Yhdistyksen erotoiminnan tavoitteena on tarjota sateenkaariperheiden vanhemmille (vertais)tukea eron jälkeen. Erityisesti tavoitteena on tukea eron jälkeistä yhteistä vanhemmuutta. Lisäksi pyritään edistämään sateenkaariperheiden mahdollisuuksia osallistua muuhun erotoimintaan esimerkiksi kouluttamalla eroauttamisen ammattilaisia.

Sateenkaariperheiden eroauttamisen kehittämiseksi yhdistys

 • on julkaissut maksuttoman Sateenkaariperheen ero-oppaan.  Tilaa paperinen versio tai lataa sähköinen versio (pdf)
 • järjestää alkaen eron jälkeisen vanhemmuuden tukemiseen liittyviä Vanhemman Neuvo -ryhmiä. Tiedot ryhmistä alla.
 • kouluttaa eroauttamisen ammattilaisia

Vanhemman Neuvo – vanhemmuus sateenkaariperheen eron jälkeen

Vanhemman Neuvo -kurssilla keskitytään lapseen ja vanhemmuuteen eron jälkeen. Kurssi on tarkoitettu hlbtiq-vanhemmille, jotka ovat eronneet tai eroamassa puolisostaan. Vanhemmuuden jakaminen jatkuu eron jälkeenkin, joten ryhmä voi olla ajankohtainen, vaikka erosta olisikin jo pidempi aika. Työn alla on kurssin muuttaminen leirimuotoisesksi, jotta osallistuminen olisi mahdollista useammille

Vanhemman Neuvo- ryhmän tapaamiskertojen aiheet:

 1. Eron tuomat muutokset aikuisen ja lapsen elämässä
 2. Yhteinen vanhemmuus
 3. lapsen tunteet ja tarpeet vanhempien erotessa
 4. Vanhemmuus ja lapsen arki
 5. Vuorovaikutustavat
 6. Ongelmista kohti ratkaisuja
 7. Sosiaaliset verkostot
 8. Uudet suhteet ja vanhemmuus
 9. Eron byrokratiaa ja vertaistuen mahdollisuuksia

Muu erotoiminta

 • Eronneille järjestetään ammattilaisvetoisia vertaisryhmiä myös perheleirien yhteydessä
 • Vertaistapaamisia järjestetään mielellään myös eri paikkakunnilla, jos joku innostuu vapaaehtoisena niitä järjestämään. Apua saa vertaistoiminnan koordinaattorilta
 • Erotoimintaa verkossa. Yhdistys on järjestänyt eroaiheisia chatteja ja nettiryhmiä Perheaikaa.fi-palvelussa.
 • Tulevaisuudessa yhdistyksellä on suunnitteilla sellaisen erokurssin järjestäminen, jossa pääpaino ei ole vanhemmuudessa vaan osallistujien oman eroprosessin työstämisessä. Erokurssi tullaan toteuttamaan myös verkkokurssina.

Sukupuoltaan pohtivien lasten perheiden tapaamiset

Sateenkaariperheet ja Transtukipiste järjestävät yhteistyössä 4-6 kertaa vuodessa tapaamisen perheille, joiden lapsi/varhaisnuori pohtii omaa sukupuoltaan, on intersukupuolinen tai jo tiedostaa oman transsukupuolisuutensa. Alun tutustumisen jälkeen aikuiset keskustelevat keskenään ja lapset puuhailevat omien ohjaajiensa kanssa. Ryhmä on kokoontunut Helsingissä. Ryhmässä käyneet vanhemmat perustivat keväällä 2017 yhdistyksen, Translasten ja -nuorten perheet ry.

Sateenkaariperheiden tapaamisia ja muita aktiviteetteja järjestetään paikallisesti yli kymmenellä paikkakunnalla. Täältä löydät tietoa kunkin paikkakunnan toiminnasta. Tapahtumakalenterista ja viimeisimmästä jäsenkirjeestä löydä lähiajan tapaamis- ja tapahtumapäivämäärät. Tapaamisten tarkoituksena on tutustuttaa toisiinsa saman alueen sateenkaarevia perheitä tai perheellistymistä havittelevia. Tapaamiset tarjoavat tärkeän vertaistuen kanavan niin lapsille kuin aikuisillekin. On ihanaa olla yksi muiden joukossa, ilman että kukaan kyseenalaistaa tai ihmettelee omaa perhettä. Tapaamisten idean on myös tarjota sateenkaareville perheille mukavaa tekemistä ja ehkä ennen kokemattomia elämyksiäkin. Paikallisvastaavatiimeissä perheiden vanhemmat pääsevät toteuttamaan itseään vapaaehtoistyöntekijöinä.