Vapaaehtoistoiminta

Tule mukaan Sateenkaariperheiden vapaaehtoiseksi!

Sateenkaariperheiden vapaaehtoisena pääset mahdollistamaan vertaiskohtaamisia sekä vaikuttamaan sateenkaariperheiden ja -perheestä haaveilevien asemaan yhteiskunnassa. Vapaaehtoisena voit myös tutustua uusiin ihmisiin, verkostoitua, oppia uutta ja kartuttaa niin työ- kuin henkilökohtaisessä elämässä hyödyttävää kokemusta. Vapaaehtoiset mahdollistavat yhdistyksen toiminnan ja ovat mukana sen kehittämisessä – juuri sinun panoksellasi on siis väliä!

Sateenkaariperheiden vapaaehtoisena voit osallistua juuri itseäsi kiinnostavalla tavalla ja omia taitojasi hyödyntäen, silloin kun se sinulle parhaiten sopii.

Osallistumisen tapoja on monia, tässä muutamia:

 • Vertaistoiminnassa vapaaehtoiset järjestävät toimintaa sateenkaariperheille ja niiden lapsille sekä vanhemmille omalla paikkakunnallaan tai verkossa. Vapaaehtoiset vertaisohjaajat mahdollistavat kohtaamisia ja tukevat osallistujia omakohtaisia kokemuksia  ja omaa osaamistaan hyödyntäen.
 • Kokemusasiantuntijoilla on omakohtainen kokemus ja tarinansa sateenkaariperheellistymisestä tai jostakin siihen liittyvästä erityiskysymyksestä. Kokemusasiantuntija haluaa käyttää kokemustaan muiden tukemiseen jakamalla tarinansa esimerkiksi perhevalmennuksessamme, koulutuksissa, seminaareissa tai yhteistyössä median kanssa.
 • Työskentelee yhdistyksen hallituksessa, joka valitaan vuosittain syyskokouksessa.
 • Lastenohjaaja tai -hoitaja toimii leireillä tai yksittäisissä tapahtumissa.
 • Vapaaehtoisena voi tehdä paikallista vaikuttamistyötä, ks. vinkkejä matalan kynnyksen vaikuttamiseen alla.

Keksitkö jonkun muun sinulle sopivan tavan toimia vapaaehtoisena Sateenkaariperheissä? Voimme pohtia myös yhdessä, miten voit olla mukana!


Sateenkaariperheiden vapaaehtoiset saavat tehtävästään riippuen tarvitsemansa perehdytyksen, koulutusta ja laajan materiaalipankin käyttöönsä. Vapaaehtoisena käytettävissäsi on jatkuvaa tukea tehtävässä toimimiseen. Vapaaehtoisena toimit kuitenkin juuri omiin kokemuksiisi nojaten ja omaa osaamista hyödyntäen. Tarjoamme vapaaehtoisillemme mahdollisuuden:

 • Kehittyä, oppia ja kokea uutta vapaaehtoistoiminnassa
 • Liittyä osaksi sateenkaariperheyhteisöä
 • Osallistua Sateenkaariperheiden vapaaehtoistyön perehdytyskoulutukseen (järjestetään kerran vuodessa) tai muun perehdytyksen tehtäväänsä
 • Osallistua kahteen vuosittaiseen vapaaehtoisille suunnattuun koulutukselliseen ja virkistykselliseen kehittämistapahtumaan, joista toinen on yksipäiväinen tapahtuma Helsingissä syksyllä ja toinen viikonlopputapahtuma vaihtuvalla paikkakunnalla keväällä
 • Vertaisoppimiseen ja -tukeen verkkokokoontumisissa ja -koulutuksissa
 • Hakea Setan ryhmänohjaajakoulutuseen ja kokemuskouluttajien koulutukseen 
 • Osallistua maksutta muiden yhteistyökumppanien koulutuksiin (esim. KSL, Soste ja Kepa) 
 • Virkistäytymiseen yhdessä oman tiimin kanssa
 • Yksilölliseen tukeen ja työnohjaukseen
 • Saada kirjallinen todistus vapaaehtoistehtävästä esimerkiksi CV:tä varten.

Oletko sinä kiinnostunut vapaaehtoisuudesta Sateenkaariperheissä? Ota yhteyttä vertaistoiminnan koordinaattoriin Emiliaan emilia.metsa@sateenkaariperheet.fi.


Vaikuta matalalla kynnyksellä!

Kuka tahansa sateenkaariperheiden asiat tärkeäksi kokeva voi suorittaa yksinkertaisia, itse tehtävi pieniä vaikuttamistekoja. Voit esimerkiksi:

 1. Tilata kotiisi materiaaliamme. Kun olet saanut paketin, vie se lähimpään neuvolaan, terveyskeskukseen tai muuhun soveltuvaan paikkaan. Kysy henkilökunnalta lupa materiaalin jättämiseen.
 2. Etsiä Sateenkaariperheiden Instagram– tai Facebook -tililtä jonkin kiinnostavan postauksen ja jakaa sen seuraajillesi omalla kanavallasi.
 3. Tulostaa Sateenkaariperheet ry -julisteen ja viedä se julkiseen tilaan ilmoitustaululle, esimerkiksi neuvolaan, kirjastoon tai vaikka työpaikan kahvihuoneeseen.
 4. Ehdota lähikirjastollesi teemapöytää tai -hyllyä, johon on koottu sateenkaariperheteemaista kirjallisuutta ja lasten kirjoja. Teemapöytää voi ehdottaa kirjastolle milloin vain, mutta paras aika yhteydenotolle on hyvissä ajoin ennen toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina vietettävää kansainvälistä sateenkaariperhepäivää tai oman paikkakuntasi Pride-viikkoa.
 5. Laadi mielipidekirjoitus. Perehdy paikallislehtesi mielipidekirjoituksia koskeviin ohjeisiin ja laadi niiden mukainen mielipidekirjoitus sateenkaariperheitä koskettavasta asiasta.
 6. Lähettää kansanedustajalle tai muulle vaikuttavalle taholle viestin sähköpostitse tai sosiaalisessa mediassa ja keskustella, kuinka hän voisi edesauttaa sateenkaari-ihmisten perheellistymismahdollisuuksia ja toimia sateenkaariliittolaisena.
 7. Osallistu kansainvälisen sateenkaariperhepäivän juhlintaan toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestämällä esimerkiksi leikkipuistotapaaminen omalla paikkakunnallasi ja kutsu mukaan alueen muut sateenkaariperheet. Me autamme mainostamisessa!