Valtakunnallinen vertaistoiminta

Sateenkaariperheet ry on valtakunnallinen järjestö, joka tuottaa vertaistoimintaa sateenkaariperheille ja sateenkaariperheestä haaveileville. Sateenkaariperhetoiminnasta vastaa vertaistoiminnan koordinaattori. Järjestämme valtakunnallista, paikallista ja verkossa tapahtuvaa vertaistoimintaa:

Tältä sivulta löydät tietoa valtakunnallisesta vertaistoiminnasta!

Paikalliseen vertaistoimintaamme voit tutustua täältä! >>

Verkkovertaistoimintaamme voit tutustua täältä! >>


Leirejä, viikonlopputoimintaa ja tapahtumia perheille ja aikuisille

Valtakunnallinen vertaistoiminta pitää sisällään leirejä niin perheille kuin  perheiden aikuisille.

Suurin vuosittainen valtakunnallinen tapahtumamme on kaikille sateenkaareville perheille järjestettävä perheleiri, joka onkin monessa perheessä yksi kesän odotetuimmista kohokohdista. Perheleirin lisäksi vuosittain järjestetään toinen talvikauteen ajoittuva perheleiri – vuorovuosin talvileiri ja koululaisperheleiri. Ajoittain perheleirejä järjestetään myös muina ajankohtina, kuten eräänä vuonna ruskaleiri Inarissa. Perusperheleirien lisäksi on järjestetty leirejä uusperheille ja yhden vanhemman perheille. Perheleirien suunnittelusta ja järjestelyistä vastaa vertaistoiminnan koordinaattori. Perheleireistä tarkemmin tietoa alempana tällä sivulla.

Työntekijävetoisten perheleirien lisäksi valtakunnallista vertaistoimintaa järjestää myös joukko vapaaehtoisiamme. Vertaistoimintaa on vuosien varrella toteutettu erilaisten perheleirien, koululaisleirien ja aikuisten oman viikonlopputoiminnan muodossa. Aikuisten toiminnallisia ja vertaistuellisia viikonloppuja on järjestetty Jyväskylässä, Varkaudessa, Pieksämäellä ja Kuopiossa. Aikuisten vapaaviikonlopuissa, joissa vanhemmat saavat nauttia viikonloppuvapaasta ilman lapsia hyvän ruoan, tekemisen ja seuran parissa. Osa valtakunnallista toimintaa on myös transmaskuliinien isäviikonloput, yhden vanhemman perheiden aikuisten viikonloput tai aikuisten vaellukset upeissa maisemissa. Myös paikallistiimit järjestävät omia alueellisia perheleirejä, joista osa on valtakunnallisia eli niihin voi osallistua asuinpaikkakunnasta riippumatta (ks. paikallinen vertaistoiminta). Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskus puolestaan järjestää suosittuja rakkaussuhdekursseja aikuisille.

Valtakunnallisesti saavutettavaan verkkovertaistoimintaamme voit tutustua täällä!

Leireihin ja muuhun valtakunnalliseen toimintaan liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä leirit@sateenkaariperheet.fi!

Valtakunnalliset leirit ja tapahtumat vuonna 2022:

 • Koululaisperheleiri 29.4.-1.5 Hauho
 • Vappuisa sateenkaariperhepäivän rieha 1.5.2022 Hauho
 • Aikuisten pyöräretki 17.-19.6.2022 Viro
 • Perheleiri 22.-26.6.2022 Nurmes
 • Aikuisten ruskavaellus 13.-18.8.2022 Halti/Norja (ilmoittautuminen päättynyt)
 • Perheleiri 16.-18.9.2022 / järjestää Tampereen paikallistiimi  (leiri täynnä)
 • Uusperheleiri/ järjestää Turun paikallistiimi (lisätietoja tulossa myöhemmin)
 • Koululaisten kaupunkileiri 26.-27.11.2022 (ilmoittaudu mukaan osoitteessa https://q.surveypal.com/SKPT-Ilmoittautuminen-kaupunkileiri )

Valtakunnalliset leirit ja tapahtumat vuonna 2023:

 • Perheleiri 12.-16.7.2023 Kouvola  (ks. kuvaus alla – ilmoittautuminen jäsenille avautuu 20.4. ja muille 21.4.)
 • Aikuisten toiminnallinen vertaisviikonloppu 17.-19.2.2023 Syöte (viikonloppu on varattu täyteen – ilmoittautua voi kuitenkin mahdollisia peruutuspaikkoja varten 30.11.22 mennessä sähköpostilla tampere.ilmot@sateenkaariperheet.fi)
 • Aikuisten vertaistuellinen talvivaellus 9.-11.3.2023 Syöte
 • Lapin ja Oulun alueen aikuisten vertaisviikonloppu Iso-Syöte
 • Perheleiri talvella Pirkanmaa
 • Aikuisten toiminnallinen vertaisviikonloppu keväällä pääkaupunkiseutu
 • Aikuisten toiminnallinen vertaisviikonloppu syksyllä pääkaupunkiseutu
 • Teinien vanhempien vertaisviikonloppu pääkaupunkiseutu
 • Transmaskuliinien isien vertaisviikonloppu pääkaupunkiseutu
 • Perheleiri kesällä Pirkanmaa

Perheleirit

 • Perheleiri (kesä)
 • Talvileiri (vuorotalvi)
 • Koululaisperheleiri (vuorotalvi)

Järjestämme vuosittain vähintään kaksi valtakunnallista yhdistyksen perheleiriä. Joka kesä kokoonnumme suositulla perheleirillä, jonne kaikki sateenkaariperheet, perhemuodosta riippumatta, ovat tervetulleita. Talvileirillä keskitytään erilaisiin talvisiin aktiviteetteihin ja hauskanpitoon koko perheen voimin vuorovuosittain koululaisperheleirin kanssa.

Perheleireille ovat tervetulleita niin uudet kuin vanhatkin sateenkaariperheet ympäri Suomen. Perheleirit ovat kohtaamispaikkoja, joissa erilaisilla perheillä on mahdollisuus tutustua toisiinsa. Leiripaikkoja ja niiden sijainteja vaihdellaan vuosittain. Tällä tavoin pyritään varmistamaan perheille mahdollisimman tasavertainen asema leirimatkojen pituuden suhteen. Näin leiri ei ole aina samoille perheille kaukana ja samoille kotinurkilla. Eteläisimmillään leiri on ollut Virossa ja pohjoisimmillaan Inarissa. Ja onhan sitä mukava nähdä erilaisia leiripaikkoja. Hyviksi koettuihin leiripaikkoihin palataan aikanaan.

Perheleirien suunnittelusta ja järjestelyistä vastaa ja leirijohtajana toimii vertaistoiminnan koordinaattori. Ohjelmasta ja toteutuksesta vastaa lisäksi vapaaehtoisista (usein leiriläisistä) koostuva leiritiimi ja lastenohjaajat. Leiritiimiin ja lastenohjaajaksi voi hakea erikseen sähköpostitse leirit@sateenkaariperheet.fi tai leirille  osallistuvat myös ilmoittautumislomakkeen yhteydessä.

Ilmoittautuminen ja järjestelyt
Kesäleirien ilmoittautuminen alkaa perinteisesti huhtikuussa, talvileirien marraskuussa uutiskirjeen yhteydessä. Yhdistyksen jäsenillä on jäsenetuna vuorokauden etumatka ilmoittautua. Perheet valitaan leireille ilmoittautumisjärjestyksessä. Etusijalla ovat uudet perheet ja perheet, jotka eivät ole osallistuneet leirille aiemmin samana vuonna. Lisäksi valintaan voi vaikuttaa mm. majoitusjärjestelyt, sillä perheet sijoitetaan majoituksiin hyvin erilaisin perustein perheiden tarpeiden pohjalta.

Leirijärjestelyissä ja ohjelmassa otetaan perheiden sosiaaliset, terveydelliset tai muut erityistarpeet mielellään huomioon aina mahdollisuuksien mukaan. Perheleireillä huomioidaan siis erityisesti esimerkiksi yhden vanhemman perheiden, eri kieli- ja kulttuuritaustoista olevien perheiden, sukupuoleltaan moninaisten tai vammaisten tarpeet. Erilaisista tarpeista ja toiveista on hyvä kertoa jo ilmoittautumisen yhteydessä.

Majoitus ja ruokailut
Perheleireillä on täysihoito eli leiriin sisältyy majoitus ja ruokailut (aamiainen, lounas, päivällinen, iltapala). Pääsääntöisesti perheen majoitetaan oman perheen kesken. Joissakin leiripaikoissa on myös mahdollisuus telttayöpymiseen. Lemmikkieläimiä ei valitettavasti voi tuoda mukaan leirille ellei siitä erikseen ilmoiteta ilmoittautumislomakkeen yhteydessä.

Ohjelma
Leireillä on aina koko perheelle suunniteltua ohjelmaa sekä suurimmalla osalla leireistä myös ohjelmaa pelkästään aikuisille ja lapsille omien ikätoverien kanssa. Koko perheen ja aikuisten ohjelmasta vastaa ammattiohjaajat tai leiritiimin vapaaehtoiset ohjaajat, kun puolestaan koululaisten ja alle kouluikäisten lasten ohjelmasta ja leikittämisestä vastaa vapaaehtoisten lastenohjaajien tiimi. Lastenohjaajista monet ovat leirille osallistuvien sateenkaariperheiden lähipiiristä (perheen nuoria, isovanhempia, muita sukulaisia, ystäviä, kummeja…), Setan paikallisten jäsenjärjestöjen nuorten ryhmistä tai sosiaali-ja terveysalan opiskelijoita/ammattilaisia.

Leirien aikuisten ohjelmassa on yleensä jokin teema, joka koskettaa kaikkia leiriläisiä perhemuodosta riippumatta. Monella leirillä on myös pienemmille ryhmille suunnattuja tuokioita, kuten apilaperheelliset, sosiaaliset vanhemmat, eronneet, itselliset vanhemmat, uusperheelliset ja sukupuoleltaan moninaiset vanhemmat. Leirillä kaikki ohjelma on vapaaehtoista, eli jokainen leiriläinen päättää itse mihin osallistuu. Leirin tärkeimmäksi anniksi koetaan usein uusiin ihmisiin tutustuminen, leirituttujen tapaaminen, tunne kuulumisesta ryhmään, vertaistuen saaminen, lasten leiririemu ja leppoisa aika perheiden kesken. Moni kokee tärkeäksi myös aikuisten ikiomat hetket ja sen että lapset näkevät konkreettisesti ison joukon monimuotoisia perheitä. Monelle leiri on ainoa hetki vuodesta, jolloin voi olla aivan rauhassa eikä kukaan tule millään tavoin kyseenalaistamaan tai ihmettelemään omaa perhettä tai parisuhdetta. Leireillä voi myös kokeilla ja kokea uusia asioita tai vain nauttia luonnon keskellä olemisesta ja valmiista pöydän antimista.

Koko perheen ohjelma sisältää usein jonkinlaisia kädentöitä, musiikkituokioita, erilaisia yhteisleikkejä, uimista, aikuisten ja lasten välisiä joukkuepelejä, ja lisäksi voi olla seikkailuratoja, leirisuunnistusta, leiriolympialaiset, aarteen etsintää, luontopolkuja, retkiä, ympäristötaidetta jne. Leiriläisiltä kerätään aina leirin jälkeen palautetta, jota käytetään hyväksi seuraavia leirejä suunnitellessa. Leiriläisten on mahdollisuus vaikuttaa leirin sisältöön etukäteen.

Lastenhoito(ei koske koululaisperheleirejä)
Lasten omaa ohjelmaa tai lastenhoito on järjestetty leiriohjelman mukaisesti silloin, kun aikuisilla on omaa ohjelmaa. Muina aikoina perheleireillä vanhemmat huolehtivat ja vastaavat omista lapsistaan. Lastenhoitoon tai ohjelmaan ilmoittaudutaan leirin aikana aina erillisen ohjeistuksen mukaisesti. Vapaaehtoiset ohjaajat eivät ole lastenhoitajia, vaan he vastaavat leiripäivien ohjelmasta ja lastenohjaajat lastenhoidosta leiriohjelman mukaisesti. Useimmilla leireillä lastenohjaajat toimivat myös univahteina eli vahtivat nukkuvia lapsia muutaman tunnin illalla, jolloin vanhemmille on ohjattua toimintaa tai mahdollisuus saunoa ja viettää muuten vapaailtaa.

Koululaisperheleirit
Koululaisperheleirillä on erityisesti koululaisille (8-17 -vuotiaille) suunniteltua omaa ohjelmaa ja yhteisohjelmaa, jossa vanhemmat ja koululaiset pääsevät nauttimaan yhteisestä tekemisestä. Leirin tarkoituksena on perheen vanhempien huomion ja ajan omistaminen omille koululaisilleen, kun perheen pienimmät ovat jääneet kotiin. Koululaisten omia toiveita ohjelman suhteen pyritään ottamaan erityisen tarkkaan huomioon. Koululaisperheleirillä vanhemmat huolehtivat omista lapsistaan – lastenhoitoa tai univahteja ei ole järjestetty. Vapaaehtoiset ohjaajat eivät ole lastenhoitajia, vaan he vastaavat leiripäivien ohjelmasta.