Sateenkaariperheet ry toimii usealla paikkakunnalla kautta maan. Vapaaehtoiset ovat yhdistyksemme toiminnan selkäranka ja lähes kaikki paikallinen vertaistoimintamme on vapaaehtoistemme suunnittelemaa ja toteuttamaa. Paikalliset vapaaehtoiset muodostavat paikallistiimin, joka vastaa oman alueensa vertaistoiminnasta. Osa tiimeistä tekee myös paikallista vaikuttamistyötä, esimerkiksi kouluttaa opiskelijoita ja ammattilaisia. Paikallistiimejä on toiminut aiemmin myös seuraavilla paikkakunnilla/alueilla: Joensuu, Mikkeli, Lappeenranta, Pori, Keski-Uusimaa, Seinäjoki.
Etsi ja löydä tapahtumia tapahtumakalenteristamme!
Paikallistiimit (aakkosjärjestyksessä):
Helsinki – Pääkaupunkiseutu
helsinki(at)sateenkaariperheet.fi • facebook
Helsingissä vertaistoimintaa järjestää noin 30-henkinen tiimi. Tiimi järjestää säännöllistä toimintaa perhekahviloiden muodossa Merihaan toimitiloissamme: viikoittain tiistaisin pyörii perhekahvila ja kuukausittain sukupuoleltaan moninaisten perhekahvila, viikonloppuperhekahvilat sekä venäjänkielinen perhekahvila finskij divanchic. Aikuisten vertaisryhmät – alkutaival, myöhäisheränneet ja sosiaaliset vanhemmat – kokoontuvat jakamaan kokemuksiaan vanhemmuudesta ja perhe-elämästä tapaamisissaan kuukausittain. Epäsäännöllisesti kokoontuu myös muita aikuisten ryhmiä, kuten Sukupuoleltaan moninaisten illat. Leikki-ikäisille, koululaisille ja aikuisille suunnattua toimintaa järjestetään myös monipuolisesti vaihtelevien aktiviteettien, retkien ja tapahtumien muodossa.
Hämeenlinna – Häme
hame(at)sateenkaariperheet.fi • facebook
Hämeessä paikallistoiminnasta vastaa kolmen vapaaehtoisen paikallistiimi. Hämeessä sateenkaariperheet tapaavat noin kerran kuukaudessa viikonloppuisin mm. erilaisten retkien puitteissa. Tapaamisten ajankohta ja paikka vaihtelevat.
Joensuu
joensuu(at)sateenkaariperheet.fi • facebook • instagram
Joensuun toiminta on tauon jälkeen jälleen käynnistymässä 2024 keväällä perhetapaamisten muodossa. Tiimiin otetaan mielellään mukaan myös lisää uusia vapaaehtoisia.
Jyväskylä
jyvaskyla(at)sateenkaariperheet.fi • instagram • facebook
Jyväskylässä pyörii tauon jälkeen perheiden toiminta perhekahvilamuodossa jälleen loppusyksystä 2023 lähtien.
Keski-Uusimaa
keski-uusimaa(at)sateenkaariperheet.fi • facebook
Keski-Uudellemaan muutaman hengen paikallistiimimme järjestää säännöllistä kaikille sateenkaareville perheille, suunnittelijoille ja haaveilijoille sunnattua perhekahvilatoimintaa, yhteistyössä Mannerheimin lastensuojeluliitto MLL:n Uudenmaan piirin kanssa. Lisäksi satunnaisia retkiä.
Kokkola
kokkola(at)sateenkaariperheet.fi • facebook
Kokkolassa järjestetään toimintaa kysynnän ja osallistujien toiveiden mukaan sekä Kokkola Pridella.
Kuopio
kuopio(at)sateenkaariperheet.fi • facebook
Paikallistiimiin etsitään vahvistusta ja vapaaehtoiselle työparia. Kuopiossa tapaamisia epäsäännöllisesti, mutta vähintään kansainvälisenä sateenkaariperhepäivänä ja Kuopio Prideilla.
Kymenlaakso
kymenlaakso(at)sateenkaariperheet.fi • facebook
Kymenlaaksossa ei ole säännöllistä toimintaa, mutta usein tavataan vähintään alueen Prideilla. Mikäli kaipaat toimintaa alueelle ole rohkeasti yhteydessä tiimiin. Myös työparia alueen toimintaan etsitään paikallistiimin vahvistukseksi.
Länsi-Pirkanmaa
lansi-pirkanmaa(at)sateenkaariperheet.fi • instagram
Länsi-Pirkanmaan paikallistiimi aloitti toimintansa kesällä 2023 Länsi-Pirkanmaalaisille sateenkaariperheille ja siitä haaveileville. Nokialla tavataan esimerkiksi sateenkaarikahvilassa ja liikunnallisten tapaamisten tiimoilta.
Oulu
oulu(at)sateenkaariperheet.fi • instagram • facebook
Oulun paikallistiimissä toimii muutama vapaaehtoinen. Oulussa tavataan viikoittain perhekahvilassa ja kuukausittain perhetapaamisissa sekä uutuutena sosiaalisten vanhempien vertaistapaamisissa. Lisäksi retkiä ja aikuisten toimintaa.
Porvoo
porvoo(at)sateenkaariperheet.fi • facebook
Paikallistiimiin etsitään vahvistusta ja vapaaehtoiselle työparia. Toiminta on tauolla toistaiseksi.
Rovaniemi – Lappi
rovaniemi(at)sateenkaariperheet.fi
Lapin paikallistiimi järjestää perhetapaamisia kerran kuussa Rovaniemellä, Lisäksi tavataan aikuisten leiritoiminnan, satunnaisten retkien ja Arctic Priden tiimoilta. Paikallistiimi ottaa mielellään vastaan vapaaehtoisvahvistuksia sekä toiveita toiminnasta.
Tampere
tampere(at)sateenkaariperheet.fi • instagram • facebook
Tampereen vertaistoimintaa järjestää noin kymmenhenkinen paikallistiimi. Tampereella pyörii perhekahvila viikoittain ja viikonloppuisin kerran kuukaudessa. Säännöllisesti kokoontuu myös Alkutaival -ryhmä. Lisäksi tapaamisia ja retkiä perheille, koululaisille ja aikuisille. Tampereen tiimi järjestää myös valtakunnallisia leirejä.
Turku
turku(at)sateenkaariperheet.fi • instagram • facebook
Turun paikallistiimissä toimii muutama vapaaehtoinen. Turussa järjestetään monipuolisesti tapaamisia ja tapahtumia sateenkaariperheille, koululaisille ja aikuisille.
Haluaisitko tuoda oman osaamisesi ja kiinnostuksen kohteesi osaksi paikallista sateenkaariperhetoimintaamme ja kuulua vapaaehtoistemme joukkoon? Paikallistiimeihin otetaan aina ilolla mukaan uusia jäseniä tai perustetaan vaikkapa ihan uusi tiimi. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä vertaistoiminnan koordinaattoriin sähköpostitse osoitteessa vertaistoiminta@sateenkaariperheet.fi. Vapaaehtoistoiminnasta voit lukea lisää täältä.
Mitä kaikkea sateenkaariperheiden vertaistoiminta on ja voi olla?
Vertaistoiminnalla tarkoitetaan samankaltaisessa tilanteessa elävien ja samankaltaisia asioita kokeneiden ihmisten keskinäistä tukea, apua ja kokemusten jakoa. Sateenkaariperheiden vertaistoimintaa toteutetaan mm. erilaisten tapaamisten, vertaisryhmien, leirien ja tapahtumien muodossa. Paikallinen vertaistoiminta muotoutuu etenkin tekijöidensä, mutta myös osallistujiensa kaltaiseksi. Vertaistoimintaa järjestetään perheille, alle kouluikäisille, kouluikäisille ja aikuisille. Lisäksi perheille suunnattuja yhteisöllisiä tapahtumia järjestetään Prideilla, kansainvälisenä sateenkaariperhepäivänä ja TransHelsinki-viikolla. Myös uudet ideat ja toimintamuodot ovat aina tervetulleita osaksi sateenkaariperhetoimintaa!
Ohjattu vertaistoiminta voi olla keskustelevaa (esim. vertaisryhmät), toiminnallista (esim. teemaillat ja retket), vapaamuotoista oleskelua (esim. perhekahvilat), suljettua (osallistujat sitoutuvat toimintaan tietyksi ajaksi) tai avointa (mukaan voi tulla uusia osallistujia milloin vain).
Perheille suunnattu toiminta
Perheille suunnattua toimintaa ovat esimerkiksi perhetapaamiset, perhekahvilat, retket ja leirimuotoinen toiminta. Toiminnassa ominaista on, että se tarjoaa lapsille leikkiseuraa ja oman perheen näkyväksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemuksia sekä aikuisille mahdollisuuksia saada vertaistukea. Perhetapaamiset ja perhekahvilat ovat matalan kynnyksen tapahtumia, joihin on helppo osallistua ja sitä kautta uskaltautua mukaan myös muuhun yhdistyksen toimintaan. Perhekahvilat ja -tapaamiset voivat olla suunnattu tietylle kohderyhmälle, kuten sukupuoleltaan moninaisten perhekahvila, polyperhekahvila, kumppanuusvanhemmuusperhekahvila, family club ja tvåspråkiga familjecafé.
- Perhetapaamiset ovat matalan kynnyksen avoimia tapahtumia, joissa lapset leikkivät, aikuiset juttelevat ja välillä tehdään kivoja asioita yhdessä. Joillakin kerroilla saattaa olla jokin erityinen teema tai paikan päälle on kutsuttu joku asiantuntija. Yhdistys tarjoaa kahvia, teetä, mehua ja pientä syötävää. Syötävää voi tuoda myös nyyttärihengessä. Perhetapaamisissa on askarreltu, viljelty, pidetty musiikkituokiota, nähty nukketeatteria, kiipeilty seinillä, tehty puutöitä, leivottu, tutustuttu kirjoihin, vietetty kausijuhlia, nähty vaate- ja tavaraesittelyjä, harjoiteltu lasten ensiapua ja paljon paljon muuta. Vain taivas on rajana perhetapaamisten mahdollisuuksille.
- Perhekahvila tarkoittaa mukavaa yhdessäoloa, juttelua, kahvittelua ja lasten vapaata leikkiä. Yhdistys tarjoaa kahvia, teetä, mehua ja pientä syötävää. Perhekahviloiksi kutsutaan perinteisesti arkena päiväsaikaan olevia avoimia kokoontumisia, mutta niitä voi olla myös arki- tai viikonloppuiltoina.
- Retket ovat myös perheitä innostava toimintamuoto. Sateenkaariperheet ry osallistuu retkien kuluihin. Perheet ovat yhdessä retkeilleet mm. sisäleikkipuistoihin, kotieläintiloille, uimarannoille, eläintarhoihin, leikkipuistoihin, museoihin, teattereihin, raunioille, ja picnicille vaikka minne.
Alle kouluikäisille suunnattu toiminta
Alle kouluikäisille suunnattua toimintaa ovat esimerkiksi leikkipuistotapaamiset, satuhetket, taaperotapaamiset ja lastentuokiot. Lapset osallistuvat toimintaan vanhempiensa kanssa ja toiminnan tavoitteena voi olla paitsi lapsille elämysten ja omien ikätoverien kanssa kohtaaminen myös lapsen ja vanhemman vuorovaikutussuhdetta vahvistavat elementit. Osassa perhetapaamisista on omaa ohjelmaa aikuisille ja lapsille.
Kouluikäisille suunnattu toiminta
Kouluikäisille suunnattua toimintaa ovat esimerkiksi toiminnalliset ja vertaistuelliset koululaistapaamiset, koululaisleirit ja retket. Koululaiset ovat tervetulleita kaikkiin perhetapaamisiin siinä missä pienemmätkin, mutta koululaisten toiminnassa huomio kiinnitetään kouluikäisten erilaisiin tarpeisiin leikki-ikäisiin nähden. Toiminnassa tunnistetaan, että vertaiskokemukset saman ikäisten kanssa ovat erityisen tärkeitä oman identiteetin rakentamisessa. Toiminnalla tuetaan myös kouluikäisten ja vanhempien keskinäisiä suhteita. Osa toiminnasta on suunnattu ainoastaan koululaisille, mutta useimmat koululaisten perheille, joten myös vanhemmat ja pikkusisarukset ovat tervetulleita. Pääkohderyhmänä 7-17-vuotiaat.
Aikuisille suunnattu toiminta
Aikuisille suunnattua toimintaa ovat esimerkiksi alkutaival-tapaamiset, vertaisryhmät, aikuisten retket ja leirimuotoinen toiminta ja teemaillat. Aikuisille suunnatussa toiminnassa tunnistetaan erityisesti eri kohderyhmät. Alkutaival-toiminta on tarkoitettu perheellistymistä suunnitteleville, haaveilijoille sekä jo lasta odottaville ja vauva-arkea eläville. Erilaisia vertaisryhmiä on mm. sateenkaarevat isyys, sosiaaliset vanhemmat, yhden vanhemman perheet, myöhäisheränneet, sukupuoleltaan moninaiset vanhemmat, uusperheiden tapaamiset.
- Alkutaival -vertaistapaamiset ovat tarkoitettu perheyden alkumetreillä oleville, heille joilla lapsi on vielä haaveissa, suunnitteilla, yrityksen alla, tai jotka odottavat lasta tai lapsi on vielä pieni vauva. Alkutaival-tapaamiset ovat avoimia, eli kokoontumisiin voi osallistua niin usein kuin haluaa ja missä vaiheessa vuotta haluaa. Tapaamisissa keskustellaan mukana olijoita kiinnostavista asioista, kuullaan toisten kokemuksia ja suunnitelmia sekä välillä saadaan opastusta joltakin asiantuntijalta tai lähdetään tutustumiskäynnille vaikkapa hedelmöityshoitoklinikalle.
- Sosiaaliset vanhemmat -vertaistapaamiset on tarkoitettu sekä tuleville että jo lapsellisille sosiaalisille vanhemmille. Tarkoitus on jakaa tuntemuksia ja kokemuksia, siitä millaista on olla ei-synnyttävä/ei-biologinen vanhempi.
- Sukupuoleltaan moninaisten vanhempien ja vanhemmuudesta haaveilevien -vertaisillat on suunnattu transihmisille, muunsukupuolisille, binäärisen sukupuolijaon ulkopuolella oleville, sukupeuolettomille ja intersukupuolisille, jotka toimivat vanhempina tai haaveilevat vanhemmuudesta.
- Myöhäisheränneet -vertaistapaamisissa keskustellaan vapaamuotoisesti muuttuneesta tai itselle uudella tavalla ilmenevästä seksuaalisuuden ja/tai sukupuolen kokemuksista turvallisessa ympäristössä. Tapaamisissa jaetaan kokemuksia ratkaisevasta elämänmuutoksesta, sen harkitsemisesta, erilaisista suhteista (ex)puolisoihin, lastenkasvatuksesta ja ulostulosta sekä saadaan ideoita ja vertaistukea uuteen sateenkaarivanhemmuuteen.
- Sateenkaareva isyys -vertaistapaamisiin ovat tervetulleita kaikki isäksi itsensä kokevat, isyydestä haaveilevat ja muut isänmieliset. Avoimet tapaamiset on tarkoitettu kaikille sateenkaareville isille sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.
- Aikuisten teemaillat on suunnattu kaikenlaisten sateenkaariperheiden vanhemmille. Ammattilais- tai vertaisohjatusti järjestetyissä illoissa aiheena voi olla vaikkapa haasteet sukulaisten kanssa, sukupuolitietoinen kasvatus, sateenkaariperheet ja yhteiskunta. tai keskustelu vanhemmuuden rooleista ja ihanteista. Teemailtoja järjestetään mm. myös sosiaalisille vanhemmille, eronneille, uusperheellisille, itsellisille vanhemmille ja apilaperheellisille. Kuka vaan voi ilmoittaa vertaistoiminnan koordinaattorille, että haluaisi järjestää itsestään kiinnostavasta aiheesta kertaluontoisen teemaillan, keskustelutuokion tai vaikkapa säännöllisen ryhmän. Vertaistoiminnan koordinaattori auttaa mielellään käytännön järjestelyissä.
Kulttuurinen ja yhteisöllinen toiminta
Paikallistiimit osallistuvat alueillaan erilaisiin kulttuuritapahtumiin ja teemapäiviin tai -viikkoihin järjestämällä näihin liittyviä tapaamisia ja tapahtumia. Osa vapaaehtoisista tekee myös paikallista vaikuttamistyötä, kuten kouluttaa opiskelijoita ja ammattilaisia tai vierailee kouluissa ja yhteisöissä. Paikallistiimit tekevät usein myös läheistä yhteistyötä alueen muiden perhetoimijoiden ja -palveluiden tai esimerkiksi nuorisotyön kanssa.
- Kansainvälistä sateenkaariperhepäivää (IFED eli International Family Equality Day) vietetään aina toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina samanaikaisesti kymmenissä maissa ympäri maailman. Teemapäivänä järjestetään sateenkaariperhetapahtumia sadoissa kaupungeissa kaikilla mantereilla. Päivä kokoaa yhteen sateenkaariperheitä sekä näkyvänä tapahtumana lisää ihmisten tietoisuutta sateenkaariperheistä. Lue lisää IFED:stä täältä.
- Pridet ovat suosittuja tapahtumia, jotka keräävät suuren osallistujamäärän tapahtumillaan ja tuo näkyvyyttä sateenkaariliikkeelle. Setan paikallisten jäsenjärjestöjen ja Pride-organisaatioiden järjestämillä Pride-tapahtumissa ja -viikoilla perheet pääsevät osallistumaan perheille suunnattuihin matalan kynnyksen tapahtumiin. Esimerkkejä Pride-ohjelmasta ovat Miten lapsia tehdään? -tilaisuudet, perhepiknikit, kulkueblokki (lastenvaunuilla), vertaisryhmät ja -tapaamiset sekä perheretket.
- TransHelsinki on sukupuolen moninaisuutta juhlistava teemaviikko, joka sijoittuu perinteisesti 20.11. vietettävän kansainvälisen transmuistopäivän (TDOR eli Transgender Day Of Remembrance) ympärille. Samana päivänä on myös lapsen oikeuksien päivä. Viikon perheille suunnattuun ohjelmaan voi kuulua esimerkiksi perhetapaaminen, sukupuoleltaan moninaisten perhekahvila, verkkoluento- tai vertaisilta ja Miten transihmiset tekee lapsia? -tilaisuus.
Leiritoiminta
Paikallistiimit ja vapaaehtoiset järjestävät myös leirimuotoista toimintaa perheille, koululaisille ja aikuisille. Lue lisää leirimuotoisesta toiminnasta täältä.