Valtakunnallinen eroryhmä sateenkaari-ihmisille

12.9.2023: Ilmoittautuminen on päättynyt ja eroryhmä täynnä. Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskuksen seuraava eroryhmä järjestetään näillä näkymin Helsingissä 11 viikon iltaryhmänä keväällä 2024. Asiasta tiedotetaan syksyn aikana ensisijaisesti Perhesuhdekeskuksen verkkosivuilla.

Kaipaatko vertaistukea ja uusia ajatuksia eromietteiden keskelle? Tervetuloa sateenkaarierityiseen eroryhmään! Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskuksen eroryhmä koostuu aloitusviikonlopusta 16.-17.9. Tampereella sekä seitsemästä viikoittaisesta verkkotapaamisista keskiviikkoiltaisin aloitusviikonlopun jälkeen. Osallistumismaksu on 50 euroa.

Työskentely pohjautuu suomalaiseen eroseminaariin, joka on vakiintunut eroauttamisen malli. Menetelmä ja vertaistuki auttavat selviämään erokriisistä, vahvistavat itsetuntemusta ja antavat työkaluja elämässä eteenpäin. Eroseminaari toteutetaan Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskuksessa sateenkaarisensitiivisesti ja erilaiset suhdemuodot huomioiden. Ryhmässä noudatetaan Perhesuhdekeskuksen turvallisemman tilan periaatteita (ks. alla).

Perhesuhdekeskuksen eroryhmät on tarkoitettu kaikille sateenkaari-ihmisille (sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöihin kuuluville), joilla merkityksellinen rakkaussuhde (pari- tai monisuhde) on päättynyt tai päättymässä. Sateenkaarevuutesi voi olla sinulle uusi asia tai se on voinut olla osa sinua koko elämäsi. Suhde, johon liittyen käsittelet (mahdollista) eroa, on voinut olla minkä mittainen tahansa. Suhde on voinut olla sateenkaareva tai ei-sateenkaareva. Suhteeseen tai perheeseesi voi kuulua tai ei kuulu lapsia. Eroryhmään voi osallistua, vaikka erosta olisi jo pidempikin aika. Monesti asioiden käsittely on mahdollista syvemmin, kun erosta on kulunut jo jonkin aikaa.

Ohjaajana toimii Perhesuhdekeskuksen perhetyöntekijä, perhe- ja paripsykoterapeutti Terhi Väisänen. Hän on käynyt suomalainen eroseminaari -ohjaajakoulutuksen ja ohjannut sateenkaarisensitiivisiä eroryhmiä usean vuoden ajan.

Aikataulu ja kurssin rakenne:

 • Kurssi alkaa aloitusviikonlopulla 16.-17.9.2023 Tampereella. Viikonlopun aikana tutustutaan ja aloitetaan eroryhmätyöskentely. Lauantaina työskennellään noin klo 11-18 välillä ja sunnuntaina noin klo 9.30-16 välillä. Aloitus- ja lopetuskellonajat saattavat hiukan muuttua, kun osallistujat kotipaikkakuntineen ja kulkuyhteyksineen ovat selvillä.
 • Aloitusviikonlopun jälkeen ryhmä kokoontuu kerran viikossa keskiviikkoiltaisin klo 17.30-19.30 Zoom-alustalla. Verkkotapaamisia on seitsemän kertaa: 20.9., 27.9., 4.10., 11.10., 25.10., 1.11. ja 8.11. (huomaa taukoviikko: viikolla 42 ke 18.10. ei tapaamista).
  Verkkotapaamiset koostuvat ohjaajan alustuksista, osallistujan omista pohdintatehtävistä ja ryhmäkeskusteluista. Lisäksi tehdään pieniä ohjaajan antamia tehtäviä verkkotapaamisten välillä.
 • Ryhmään tulee sitoutua koko sen ajaksi. Kaikkiin tapaamisiin tulee osallistua, ellei tule pakottavaa syytä olla pois joltain kerralta esim. sairastuminen. Ryhmään ei voi osallistua, jos ei pääse aloitusviikonloppuun.

Aloitusviikonloppu:

 • Aito-kurssikeskus Tampereella (Tampereen seurakuntien kurssikeskus). Osoite: Kirjoniementie 15, 33680 Tampere. Julkinen liikenne kulkee 1,5km päähän kurssikeskuksesta, mutta valitettavan harvoin. Pyrimme tarvittaessa järjestelemään kimppakyytejä Tampereen keskustan tuntumasta.
 • Käyttämämme tilat ovat pyörätuolilla saavutettavia. Tarkempia tietoja esteettömyydestä selvitämme mielellämme (yhteystiedot alempana) tai keskukseen voi myös olla suoraan yhteyksissä p. 040 804 8008 (arkisin kello 9-15).
 • Osallistumismaksuun 50e sisältyvät majoitus kahden hengen huoneissa ja seuraavat ruokailut: lauantaina lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Sunnuntaina aamiainen, lounas ja välipala.

Tarvittavat välineet:

 • Osallistujalla on oltava käytössään oma tietokone, tabletti tai älypuhelin sekä toimiva verkkoyhteys verkkotapaamisten ajaksi. Jokin laite (mieluiten sama kuin jolla myöhemmin osallistuu) on oltava mukana myös aloitusviikonlopussa, jolloin verkkoalustan käyttäminen testataan. (Älypuhelin riittää, mutta verkkotapaamisten eri toimintoja on helpompi seurata isommalta näytöltä.)
 • Taustakirjallisuutena voi halutessaan käyttää Marianna Stolbowin Erosta eteenpäin -kirjaa, jonka voi esimerkiksi lainata kirjastosta tai ostaa itselleen painettuna kirjana tai e-kirjana. Tämä ei ole kuitenkaan pakollinen väline.

Ilmoittautuminen ja osallistumismaksu:

 • Mukaan mahtuu noin 14 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Jos ryhmä on täynnä, kannattaa ilmoittautua jonoon. Ryhmiin tulee joskus peruutuksia.
 • Jos toistensa ex-puolisot ilmoittautuvat samaan ryhmään, jälkimmäisenä ilmoittautunutta pyydetään osallistumaan seuraavalle kurssille.
 • Kurssin osallistumismaksu on 50e. Kansan sivistystyön liitto KSL ry tukee kurssia taloudellisesti.
 • Osallistumismaksusta saapuu lasku sähköpostitse kesäkuussa 2023. Maksua ei palauteta, jos osallistumisen peruu alle 30vrk ennen kurssin alkua. Sairastapauksissa maksu palautetaan.
 • Mikäli osallistumiselle tulee este, peruthan osallistumisesti välittömästi ilmoittautumisvahvistuksen mukana tulevan peruutuslinkin kautta tai ilmoittamalla ryhmän ohjaajalle. Näin jonossa olevilla on mahdollisuus päästä mukaan.
 • Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisellä ilmoittautumislomakkeella (alla).
 • Ilmoittautumisen jälkeen saat vahvistusviestin ja lisätietoja sähköpostitse. Elokuussa saat ohjaajalta tervetulokirjeen tarkempine tietoineen.
 • Lisätietoja eroryhmästä antaa eroryhmän ohjaaja Terhi Väisänen terhi.vaisanen@perhesuhdekeskus.fi, puh. 050 431 4600.

Tapahtumassa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita.

Jaa somessa:

Muita samantyyppisiä tapahtumia