Kumppanuusvanhemmuudesta tunnettu ja turvattu tapa perheellistyä
Kumppanuusvanhemmaksi – kun lapsi syntyy kahden kodin lapseksi (2021-2024) oli kumppanuusvanhemmuuden erityiskysymyksiin keskittyvä kolmivuotinen kehittämishanke. Hankkeen verkkosivut: kumppanuusvanhemmaksi.fi.
Hankkeessa järjestettiin kumppanuusvanhemmuutta suunnitteleville ja kumppanuusvanhemmille monentyyppistä neuvontaa ja vertaistoimintaa: infoiltoja, kumppanuusvanhemmuuteen valmistavia ennakkovalmennuksia, verkkoluentoja sekä perheleirejä. Tilaisuuksia järjestettiin sekä kasvokkain että verkossa ja osallistuminen on mahdollista eri puolilta Suomea. Hankkeen kohderyhmänä olivat kaikki kumppanuusvanhemmuudesta kiinnostuneet ihmiset.
Hankkeessa rakennettiin myös kumppanuusvanhemmuutta koskevan tiedon yhteen kokoava kumppanuusvanhemmaksi.fi-verkkopalvelu. Sivustolle kerättiin monipuolisesti tietoa ja tukea kumppanuusvanhemmuutta suunnitteleville, kumppanuusvanhemmille ja perheitä työssään kohtaaville ammattilaisille. Vanhemmuuskumppania etsivät ihmiset voivat myös jättää sivustolla ilmoituksia ja tutustua toisiinsa. Verkkopalvelu julkaistiin vuonna 2022.
Hankkeen tavoitteena oli tehdä kumppanuusvanhemmuudesta tunnettu ja turvattu tapa perheellistyä. Päämääränä oli, että kumppanuusvanhemmuutta toivovat löytävät toisensa, lapset syntyvät harkittuun ja turvalliseen perhetilanteeseen ja ammattilaiset tuntevat perheiden tilanteita ja tarpeita paremmin. Hankkeessa tuotettiin myös tietoa kumppanuusvanhemmuusperheiden erityiskysymyksistä, jotta lapsen etu ja oikeudet voidaan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän kehittämisessä huomioida nykyistä paremmin.
Hankkeen yhteistyökumppaneita olivat Ensi- ja turvakotien liitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto / Haluanko vanhemmaksi -palvelu, Simpukka ry ja Väestöliitto. Hanke oli STEAn rahoittama.
Hanke on päättynyt elokuussa 2024. Verkkopalvelu kumppanuusvanhemmaksi.fi jatkaa toimintaansa hankkeen jälkeen. Myös kumppanuusvanhempien ennakkovalmennus, neuvonta ja vertaistoiminta jatkavat osana Sateenkaariperheet ty:n perustyötä.