Hedelmällisyysneuvonta kuuluu kaikille. Vuoden 2024 Sateenkaariperhekyselyn mukaan vain reilu puolet transpoleilla vuonna 2020 tai myöhemmin asioineista transihmisistä sai tietoa omien sukusolujen tallettamisesta. Vastaajista 46 % (n=24) raportoi, etteivät he olleet saaneet transpolien hoitohenkilökunnalta oma-aloitteisesti tietoa tallettamisen mahdollisuudesta.
Vuoden 2024 kyselyssä pyydettiin kokemuksia transihmisiltä, jotka olivat olleet hoidossa HUSin tai TAYSin transpoleilla vuonna 2020 tai sen jälkeen.
– Olen ajoittain katunut sitä, etten tallettanut sukusoluja, mutta nykyään minulla on ihana aurinkoinen yksivuotias, jonka kanssa en sure sitä, ettei meillä ole yhteistä geeniperimää, yksi vastaajista kuvaa avoimessa vastauksessaan.
Noin 20 % vastaajista kertoi myös pelänneensä, että sukusolujen tallettaminen tai lapsitoiveista puhuminen voisi vaikuttaa hoitojen saamiseen. Vastaajat kertoivat kuulleensa muilta, että lapsen yrittäminen olisi katsottu esteeksi tutkimukselle tai negatiivisena asiana diagnoosin saamiseksi.
Sateenkaariperheissä jatkamme vaikuttamista sen eteen, että vastaava luku olisi 0 %. Haluamme uskoa, että uuden translain myötä liikumme kohti asiantuntevampia ja lapsimyönteisempiä kohtaamisia transpoliklinikoilla. Aiomme seurata tilannetta tiiviisti ja jatkaa poliklinikoiden kanssa keskustelua laadukkaamman hedelmällisyysneuvonnan takaamiseksi transtaustaisille asiakkaille.
Oletko ollut 2023 tai oletko tällä hetkellä transpolin tai hormonipolin asiakkaana? Voit kertoa meille luottamuksellisesti saamastasi hedelmällisyysneuvonnasta tällä lomakkeella – kokemuksista on suuri apu vaikuttamistyöllemme.
Tutustu myös: Opas sukupuolivähemmistöihin kuuluville vanhemmille ja vanhemmuudesta haaveileville