Suomeksi PÅ svenska In English Tilaa uutiskirje

Sateenkaariperheiden tapaamisia ja muita aktiviteetteja järjestetään yli kymmenellä paikkakunnalla. Ylävalikosta löydät tietoa kunkin paikkakunnan toiminnasta. Tapahtumakalenterista ja viimeisimmästä jäsenkirjeestä löydä lähiajan tapaamis-ja tapahtumapäivämäärät. Tapaamisten tarkoituksena on tutustuttaa toisiinsa saman alueen sateenkaarevia perheitä tai perheellistymistä havittelevia. Tapaamiset tarjoavat tärkeän vertaistuen kanavan niin lapsille kuin aikuisillekin. On ihanaa olla yksi muiden joukossa, ilman että kukaan kyseenalaistaa tai ihmettelee omaa perhettä. Tapaamisten idean on myös tarjota sateenkaareville perheille mukavaa tekemisä ja ehkä ennen kokemattomia elämyksiäkin. Paikallisvastaavatiimeissä perheiden vanhemmat pääsevät toteuttamaan itseään vapaaehtoistyöntekijöinä.

 

Perhetapaamiset

Tärkein vertaistapaamisten muoto ovat perhetapaamiset. Ne ovat usein kuin perhekahviloita, joissa tarjoilu tapahtuu nyyttäriperiaatteella, lapset leikkivät, aikuiset juttelevat ja välillä tehdään kivoja asioita yhdessä. Joillakin kerroilla saattaa olla jokin erityinen teema tai paikanpäälle on kutsuttu joku asiantuntija. Perhetapaamisissa on askarreltu, viljelty, pidetty musiikkituokiota, nähty nukketeatteria, kiipeilty seinillä, tehty puutöitä, leivottu, tutustuttu kirjoihin, vietetty kausijuhlia, nähty vaate- ja tavaraesittelyjä, harjoiteltu lasten ensiapua ja paljon paljon muuta. Vain taivas on rajana perhetapaamisten mahdollisuuksille.

Joillakin paikkakunnilla perheillä on yhteinen sählyvuoro kerran viikossa. Sekä aikuiset että lapset ovat mukana pelaamassa. Joillakin paikkakunnilla on kotivanhempien tapaamisia arkiaamupäivisin. Ja joillakin paikkakunnilla on haaveiltu aikuisten omasta liikuntaryhmästä. Välillä jonkun asiantuntijan ollessa kouluttamassa tai keskusteluttamassa vanhempia,  vapaaehtoiset lapsenvahdit ovat sillä välin leikittäneet lapsia.

 

Retket

Retket ovat myös perheitä innostava toimintamuoto. Yleensä Sateenkaariperheet ry. osallistuu retkien kuluihin. Perheet ovat yhdessä retkeilleet mm. sisäleikkipuistoihin, kotieläintiloille, uimarannoille, eläintarhoihin, leikkipuistoihin, museoihin, teattereihin, raunioille, ja picnicille vaikka minne.

 

Alkutaipaletapaamiset

Alkutaipaleryhmät ovat tarkoitettu perheyden alkumetreillä oleville, heille joilla lapsi on vielä haaveissa, suunnitteilla, yrityksen alla, tai jotka odottavat lasta tai lapsi on vielä pieni vauva. Alkutaipaleryhmät ovat avoimia ryhmiä, eli kokoontumisiin voi osallistua niin usein kuin haluaa ja missä vaiheessa vuotta haluaa. Ryhmissä keskustellaan mukana olijoita kiinnostavista asioista, kuullaan toiden kokemuksia ja suunnitelmia sekä välillä saadaan opastusta joltakin asiantuntijalta tai lähdetään tutustumiskäynnille vaikkapa hedelmöityshoitoklinikalle.

 

Heteroliitossa lapsia saaneet


Ryhmä miehille ja naisille, jotka ovat saaneet lapsia heteroliitossa, ja jotka ovat eronneet tai harkitsevat sitä homo-/bi-identiteetin löytymisen myötä tai elävät yhä heteroliitossa, mutta ovat tai haluaisivat olla myös samasukupuolisessa suhteessa samaan aikaan. Ryhmässä jaetaan kokemuksia ratkaisevasta elämänmuutoksesta, sen harkitsemisesta, erilaisista suhteista (ex)puolisoihin, lastenkasvatuksesta ja ulostulosta sekä saadaan ideoita ja vertaistukea uuteen, erilaiseen vanhemmuuteen homo-/bi-miehenä tai -naisena.

Ryhmässä on käynyt  vierailijoina mm. aiheeseen perehtyneitä perheterapeutteja, lastenvalvojia sekä perhejuristeja. Voit liittyä ryhmään milloin tahansa. 

 

Isätapaamiset

Avoimet isätapaamiset on tarkoitettu sateenkaariperheiden miesten ja miestenmielisten omaksi ryhmäksi. Isäksi itsensä kokevat, isyydestä haaveilevat ja muut isämieliset ovat tervetulleita mukaan. Ryhmä on avoin, eli mihin tapaamiseen vaan voi tulla mukaan ja käydä niin usein kuin haluaa. Ohjelmassa yleensä vapaamuotoista osallistujien kiinnostuksesta tai ajankohtaisista asioista kumpuavaa keskustelua tee- ja kahvikupin äärellä.
 

Koululaisten toiminta

Koululaiset ovat tervetulleita kaikkiin perheille suunnattuihin tapaamisiin. Koululaisten tarpeet saattavat kuitenkin olla hiukan erilaisia kuin pikkulasten. Koululaisille on erityisen hienoa päästä touhuamaan muiden sateenkaariperhelasten kanssa ja siinä sivussa luoda ehkä elinikäisiä ystävyyssuhteita. Tästä syystä koululaisille järjestetään omia tapaamisia ja leirejä. Pääkaupiunkiseudulla järjestetään koululaisille muutaman kerran vuodessa toiminnallisia iltoja. Toiminnallisissa ryhmissä ideana on yhdessä tekeminen. Yleensä touhutaan yhdessä jotakin kivaa ja sen jälkeen kaikki pääsevät osallistumaan ruoan valmistamiseen. Teemaillloissa on tehty rintamerkkejä, keilattu, käyty uimassa, pelattu laitapelejä ja seinäkiipeilty. Yhdessä on kokattu niin tortilloja ja muffinsseja kuin pizzoja ja keksejäkin. Koululaisten omia toiveita kysellään säännöllisesti ja toimintaa muokataan heidän toiveidensa mukaan.

Aikuisten teemaillat

Aikuisille järjestetään ajoittain teemailtoja tai -päiviä joko ammattilais- tai vertaisohjatusti. Aiheena voi olla vaikkapa haasteet sukulaisten kanssa,  sukupuolitietoinen kasvatus, sateenkaariperheet ja yhteiskunta. tai keskustelu vanhemmuuden rooleista ja ihanteista. Teemailtoja järjestetään mm. myös sosiaalisille vanhemmille, eronneille, uusperheellisille, itsellisille vanhemmille ja apilaperheellisille. Kuka vaan voi ilmoittaa järjestösihteerille, että haluaisi järjestää itsestään kiinnostavasta aiheesta kertaluontoisen teemaillan, keskustelutuokion tai vaikkapa säännöllisen ryhmän. Järjestösihteeri auttaa mielellään käytännön järjestelyissä.

Perheaikaa

Vertaistoimintaa on tarjolla myös netissä. Sateenkaariperheet ry on yksi Väestöliiton kumppanuusjärjestöistä Perheaikaa-projektissa. Perheaikaa- nettisivuilla on paljon odotus- ja pikkulapsiaikaan liittyviä juttuja, mutta myös sateenkaariperheille suunnattuja chatteja, luentoja, videoita, artikkeleita, nettiryhmiä, kursseja ja keskustelupalsta.

 


Toimintaa
Tietoa
Ammattilaisille
Yhdistys
YhteysSateenkaariperheet ry, Yrjönkatu 1 A 21, 00100 Helsinki, info@sateenkaariperheet.fi
Toteutus: Mediatoimisto Crazy Mama